Leto 2023 je razglašeno za leto znanj in spretnosti

Thinking skills for business leader and manager concept. Team, critical, creative, systematic thinking skill. Upskilling, reskilling, new skill for employee's competency development. Business success
Foto: Parradee Kietsirikul iz iStock

Evropska unija je leto 2023 razglasila za leto znanj in spretnosti. Namen tega leta je v središče postaviti znanje in spretnosti, ki lahko ustvarjajo kakovostna delovna mesta v Evropski uniji. Z različnimi dogodki, ki bodo potekali do 8. maja leta 2024, želi Evropska unija pomagati svojim prebivalcem s pridobivanjem kompetenc.

Potrebe evropskega trga

Države Evropske unije se soočajo z zanimivo situacijo na trgu. Hkrati imamo največjo brezposelnost v zadnjih 30 letih, a vseeno beležimo veliko povpraševanje po delovni sili, ki je delodajalci nikakor ne najdejo. EU stremi k zeleni prihodnosti in digitalnemu prehodu, kar pa zahteva visoko izobraženo delovno silo, ki bo ponujala izjemen doprinos k ciljem gospodarstva. Imeti delovno silo, ki pripeva k trajnostni rasti in ima potrebne spretnosti, po katerih je povpraševanje, vodi v več inovativnosti in izboljšuje konkurenčnost podjetij.

people, business, meeting
Foto: 089photoshootings iz Pixabay

Cilji EU za leto spretnosti

Cilj evropskega leta spretnosti je zagotoviti nov zagon za dosego socialnih ciljev EU do leta 2030. Eden od teh je, da se vsako leto usposablja najmanj 60 % odraslih prebivalcev EU in zaposli najmanj 78 %. Hkrati pa je v cilje vkomponirana tudi komponenta digitalnega prehoda, saj je želja skupnosti držav EU, da bi do leta 2030 vsaj 80 %  odraslih prebivalcev razpolaga z osnovnimi digitalnimi veščinami. Jasne so tudi potrebe EU, saj potrebujemo 20 milijonov zaposlenih strokovnjakov za IKT. Trenutne razmere teh ciljev ne dosegajo, tako bo cilj leta spretnosti tudi to, da čim več prebivalcev izobrazimo na področju IKT.

Evropska unija pa bo sledila tudi cilju vključevanja žensk na področje IKT, saj so ženske premalo zastopane v teh poklicih. Temu je namenjen tudi poseben dan za ženske v IKT, ki ga obeležujemo v EU. Ženske bi želeli tudi spodbuditi, da se odločajo za usmeritev na področje znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM).

Female Pupil Building Robotic Car In Science Lesson
Foto: Daisy-Daisy iz iStock

Dogodki ob letu spretnosti

S tem namenom bodo po vsej EU v letu spretnosti potekali posebni dogodki. Predstavljene bodo priložnosti za razvoj posameznikov po vsej Evropi. Dejavnosti pa bodo podkrepili tudi z različnimi kampanjami ozaveščanja. Glavni cilji dogodkov pa bo usmerjen v spodbujanje večjih, učinkovitejših in vključujočih naložb v usposabljanje in izpopolnjevanje posameznikov. S tem pa zagotavljanje spretnosti, ki so ustrezne glede na potrebe na trgu dela.

Otvoritev evropskega leta znanj in spretnosti bo potekala prek spletnega prenosa v torek, 9. maja 2023 med 14. in 15.30 uro. Leto spretnosti pa bomo tudi v Sloveniji obeležili s številnimi dogodki. Da se boste lažje znašli, dodajamo tudi seznam dogodkov, ki bo sproti posodobljen.

Mladi se zavedamo, kako pomembno je izobraževanje in pridobivanje različnih sposobnosti, ki nam odpirajo vrata v svet. Z namenom pridobivanja sanjske službe, ki je v EU seveda dosegljiv cilj, pa je dobro, da prilagodimo in pridobimo veščine, ki jih trg dela zahteva, hkrati pa ne pozabimo na izjemen mladostni duh in ideje, ki vodijo k napredku družbe in gospodarstva, ki ga zahteva prihodnost.

Businessman on virtual computer screen click on skills on blurred background.
Foto: Natali_Mis iz iStock
Prejšnji članekRevija Študent na DIGGIT-u 2023
Naslednji članekZnanstveniki odkrili zanimivo možgansko valovanje hobotnic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.