Mikroplastika: skrivna sestavina naših jedi

Kaj je mikroplastika?

Mikroplastika je termin, ki označuje vse majhne koščke plastike, ki so manjši od 5 mm. Mikroplastika je posledica onesnažvanja in se redno pojavlja v našem vsakdanu. Prisotna je v raznih kozmetičnih produktih, v oblekah, ki jih nosimo, v hrani, ki jo jemo in v vodi, ki jo pijemo. Obstajata dve vrsti mikroplastike: primarna in sekundarna. Primarna mikroplastika so koščki plastike, ki so manjši od 5 mm že v svojem izvoru, kot so na primer sintetična tkiva v maskari ali v pilingih. Sekundarna mikroplastika pa nastane z razgradnjo večjih plastičnih izdelkov, kot so na primer plastične vrečke ali plastenke. To se zgodi bodisi zaradi UV svetlobe iz sončnih žarkov, valov v morju ali vetra.

Mikroplastika ni biorazgradljiva – ko je enkrat v okolju, se lahko postopoma razgrajuje na manjše delce, nikoli pa ne bo izginila. Tako lahko mikroplastiko danes najdemo v oceanih, v rekah, v pitni vodi, v zraku in v dežju. Zaenkrat znanstveniki še odkrivajo posledice, ki bi jih mikroplastika lahko imela na človeško telo, a si v svojih odkritjih niso enotni.

Moda

Tekstilna industrija je eden izmed večjih proizvajalcev mikroplastike – to so sintetična vlakna, ki jih naša oblačila oddajajo s pranjem in z nošenjem. Samo s pranjem enega kosa oblačil lahko v vodo »uide« do 700 000 koščkov mikroplastike. Vsako leto je za izdelavo oblačil porabljenih 70 milijonov ton tkiv, od tega je kar 60 % sintetičnih. Najpogostejša sintetična vlakna so poliester, najlon in akril.

Hrana

Mikroplastika je povsod – tudi v naši hrani. Lahko jo najdemo v pitni vodi, v pivu, v soli in v morski hrani. Ljudje naj bi na leto pojedli od 39.000 do 52.000 delcev mikroplastike, če pa k tej številki prištejemo še mikroplastiko, ki jo na leto vdihnemo, se ta poveča na 74.000 delcev mikroplastike. Naj k temu dodam spodbudo, da prenehaš piti vodo iz plastenk in preskočiš na bolj trajnostne alternative: tisti, ki pijejo vodo iz plastenke, naj bi poleg 74.000 zaužitih delcev mikroplastike popili še dodatnih 90.000. Kar naenkrat voda iz pipe ni več slišati tako slabo, kajne?

Oceani in morske živali

V morju je približno 270.000 ton mikroplastike, ki jo morske živali vse pogosteje zamenjajo za delce hrane in jo zaužijejo. Zaužiti delci mikroplastike povzročijo prebavne in reproduktivne motnje pri morskih živalih in zato te živali poginejo in posledično tudi izumrejo. A delci mikroplastike v morju ne vplivajo samo na ribe in rake, ki tam živijo, temveč tudi na nas. Z uživanjem morske hrane namreč tudi mi pojemo ogromno delcev mikroplastike.

Kaj lahko narediš ti?

Ob obilici nič kaj prijetnih podatkov se najverjetneje sprašuješ, kaj lahko storiš ti? Kupuj oblačila, ki niso narejena iz sintetičnih vlaken, ob pranju oblačil pa uporabi kroglico, ki vase ujame sintetična vlakna, ki bi jih drugače odplaknilo v kanalizacijo in posledično v reko in morje. Prav tako raje pusti svoja oblačila, da se posušijo na zraku, kot pa da jih daješ v sušilni stroj. Predvsem pa ne kupuj plastike po nepotrebnem in raje razmisli o okolju prijaznejših alternativah.

Prejšnji članekHonor razkril aplikacijo za slabovidne
Naslednji članekKaj početi med dolgim poletom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.