Minister Jevšek nagovoril mlade, ki so aktivni pri svoji prihodnosti

Ljubljana, DZ.Novi minister za kohezijsko politiko Aleksander Jevsek.
Minister za kohezijsko politiko Aleksander Jevšek Foto: on gov

»Podnebne spremembe nas silijo v prilagajanje in odgovorno investiranje brez negativnih vplivov na okolje. Prihodnost so zelene naložbe,« je minister dr. Jevšek na dogodku Okolje: Čigava odgovornost? s ponosom nagovoril mlade, ki zavzemajo aktivno vlogo pri vprašanjih njihove prihodnosti. Zaveda se namreč, da ravno kohezijska politika odpira vrata za aktivno sodelovanje.

Minister dr. Jevšek cilja na mlade

Ko gre za prehod mladih na konkurenčni trg dela, se jim poskušajo zagotavljati kvalitetna znanja in spretnosti. Namen je omogočiti mladim dobro plačano zaposlitev tudi v razmerah, ki se hitro spreminjajo. Krepitev trga dela, izobraževanje in socialno vključevanje ranljivih skupin, kamor seveda sodijo tudi mladi, je namreč prednostno področje Socialna Slovenija, kamor bo vloženih več kot 700 milijonov evrov.

Minister dr. Aleksander Jevšek in publika v dvorani.
Minister dr. Aleksander Jevšek in publika v dvorani. Foto: Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj on gov

Zelen in nizkoogljični prehod

Dogodek, ki je potekal v organizaciji Kulturnega izobraževalnega društva PiNA, Radiotelevizije Slovenija (televizije Koper) in Za in proti, zavoda za kulturo dialoga, je postregel tudi z vpogledom v dve pomembni smeri – razmah digitalnih rešitev ter nujnost ukrepanja v luči podnebnih sprememb. Kohezijska politika namreč velik del razpoložljivih sredstev, kar 800 milijonov do leta 2029, namenja za zelen in nizkoogljični prehod. »Kako pomembna je energetska samooskrba, se je pokazalo ob začetku energetske krize v Evropski uniji, zato bomo obsežna sredstva namenjali za energetsko učinkovitost, vlaganja v obnovljive vire energije (OVE) in razvoj pametnih energetskih omrežij,« še dodaja minister dr. Jevšek.

Trajnostna infrastruktura za prihodnost

Minister je razkril tudi načrte za prihodnost oskrbe z vodo, ki ji bodo namenjena sredstva kohezijske politike, saj je cilj izgradnja manjkajoče infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadnih voda ter izgradnja ustrezne infrastrukture na področju oskrbe s pitno vodo. Dosti sredstev pa bo namenjeno tudi področju trajnostne mobilnosti, predvsem infrastrukturi za multimodalni potniški promet od vrat do vrat.

Junior novinar

VIRgov
Prejšnji članekV kinu junija 2023: Flash, Spider-Man in Indiana Jones
Naslednji članekMesečni horoskop: Junij 2023

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.