sreda, 23 septembra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Moški problemi s samopodobo

Moški problemi s samopodobo

Čeprav moški redkeje tožimo zaradi naše »neperfektne« postave, vseeno opažamo vse višje standarde moške lepote na družbenih in v tradicionalnih medijih. Družbena mentaliteta se vse bolj odmika od ideala ženske postave in sprejema lepoto žensk različnih višin, ras, teže in oblike telesa, na kar smo lahko zelo ponosni. Na drugi strani pa se na socialnih omrežjih pojavlja vse več moških, ki svoj kruh služijo s tem … da ne jejo kruha in imajo zato izklesano postavo, oglato čeljust, nekaj tatoojev in urejeno, bajno brado. Tudi v ostalih medijih se že nekaj časa pojavljajo vse bolj »lepi« moški. Kako to vpliva na moško samopodobo?

Moška lepota skozi zgodovino

Kakor ženska, je tudi moška lepota doživela ogromno sprememb. V času renesanse pa skorajda do viktorijanskega obdobja je veljala debelost za moško lepoto, saj je kazala na to, da ima moški dovolj denarja za prenažiranje. Romantika je nato prinesla čustveno lepoto shiranega, a vseeno postavnega, idealističnega mladca. Na začetku prejšnjega stoletja so brki bili takratni »šestorčki«.

moški se pod tušem pogladi po brkih.

Potem pa je prišlo do neverjetno veliko sprememb moške lepote v kratkem času. Usnjena jakna in nazaj polizani lasje, hippiski dolgi lasje in brada, barvitost in odštekanost osemdesetih. Seveda se vsi spomnimo metroseksualne faze zgodnjih 2000-tih. Kje pa smo sedaj?

Moška lepota danes

Po rezultatih raziskav, ki jih je objavil portal Men’s Health, je perfekten moški belec, modrook in temnolas, visok okoli 185 cm, težek okoli 85 kilogramov in mišično definiran, a še vedno bolj vitke postave.

Modrooki, temnolasi belec se nasmehne.

In s tem tudi pridemo do tematike današnjega članka. Kaj pa moški, ki posedujejo samo nekatere ali pa sploh nobenega od teh atributov? Še posebej pri mlajših moških oziroma najstnikih se pojavlja vse več problemov zaradi slabe samopodobe, kot na primer depresija in anksioznost.

telefonski ekran, ki prikazuje klic anksioznosti

V zadnjih 25 letih je med najstniki prišlo do razcveta BDD sindroma (Body dysmorpihc disorder), pri katerem se oboleli fiksira na pretiravane ali celo izmišljene fizične nepopolnosti. Po drugi strani so fitnesi začeli dobivati neverjetno število obiskovalcev, ko so fantje bili pripravljeni odšteti kar nekaj denarja v zameno za izklesano postavo.

Arnold dviguje uteži

Uspeh fitnes kulture

A kar vam lokalni fitnes ne pove, je to: nimamo vsi genetične sposobnosti, da postanemo izklesani, bradati barbari, ki izgledajo dobro v srajci z zavihanimi rokavi. Lahko preživiš še toliko ur v fitnesu, a tvoja postava nikakor ne bo takšna, kakor od moškega na plakatu, ki straži vhod v fitnes.

Zakaj? Ker je postava na plakatu rezultat pravilnega osvetljevanja, ličenja trebušnih mišic (da, tudi moške manekene naličijo in ne samo po obrazu), pridiha računalniške opreme in pa krvavega žrtvovanja manekena.

Maneken pozira

Malo pobrskamo po spletu in naletimo na brutalne priprave znanih filmskih lepotcev. Eno mesečni fitnes tabor, ki je spremenil igralce v seksipilne Špartance v filmu 300, štetje vsake kalorije do decimalke natančno, namerna tri dnevna dehidracija, zaradi katere mišice postanejo bolj izrazite. Takšna odrekanja pripeljejo mnoge profesionalne manekene na obrobje živčnega zloma. S tem, da je to njihova dejanska služba.

Prijatelj objame prijatelja, ki joka

A fitnesi, konglomerati z dietnimi ali steroidnimi nadomestki in pa tudi modna industrija bi radi prepričali povprečnega moškega, da lahko to z lahkoto doseže, kljub temu da žonglira v svojem življenju še službo (v kateri večina moških sedi) in obilo drugih obveznosti. Perfektna postava zahteva veliko predanost. Kar pa je težko, če moraš plačevati najemnino in se preživljati, zdrava ter hranilna hrana pa je vse bolj draga.

Kaj podžiga probleme s samopodobo pri moških?

Seveda gre za isti odgovor kakor pri ženskah: seks in moč. Ljudi, ki imajo »idealno« postavo, vidimo kakor močnejše v družbi in seveda bolj privlačne. Tako moški vidijo v izklesanem moškemu, ki molčeče in samozavestno strmi v daljavo (medtem ko drži v roki najnovejši brivnik) kakor ultimativnega lovca, zaščitnika in preskrbovalca. In ko primerjajo svojo postavo z njegovo, primerjajo tudi svoj prazgodovinski status kot zaščitnik. In točno to želi podjetje, ki prodaja brivnik. Slabo samopodobo, ki bo nato prisilila v nakup določenih artiklov.

Barbar s sekiro reže živo mejo

Ključno vlogo igra tudi tradicionalna možatost, ki jo kot družba vbijamo v um mladih moških. Bodi pogumen, zanesljiv, požrtvovalen in drzen. Velika večina fantov in moških vidi primere take možatosti v medijih (družbenih ali tradicionalnih). In ravno v medijih moški, ki imajo te možate atribute, zraven kažejo še mišičaste roke, izklesan trup in čudovito frizuro. Zato ni težko povezati, da veliko moških podzavestno misli, da so to fizične lastnosti povezane s pogumom, požrtvovalnostjo in drznostjo.

Moški povprečnega izgleda se napenja pred ogledalom.

»Se mi zdi, da reklame vplivajo predvsem na to, kaj bi nam MORALO biti privlačno in nas na tak način prisilijo, da tisto idealiziramo. Osebno mi je vseeno, ali ima moški »sixpacka« in izklesano telo, ker vem, da je to neka utopična predstava, ki je težko dosegljiva (oz. najbrž imajo ljudje druge cilje, kot da se s tem cele dneve ukvarjajo) in prav tej drugi cilji so tisto, ki naredi moškega privlačnega, ne pa fizičen izgled« M.I., urednica na portalu Študent

In kakšen je rezultat moške nezadovoljnosti s svojim telesom? Povprečen mlad moški (samo v ZDA) je do sedaj porabil 110.000 dolarjev za izboljšanje svojega izgleda v svojem kratkem življenju. Eno fitnes podjetje je v desetih letih odprlo kar 3.000 novih fitnesov. Industrija preprečevanja izgube las pa je vredna več kakor 1.5 milijarde dolarjev.

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,206FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,679FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

HDC.Together 2020: Dve novi stilski in zmogljivi pametni uri Huawei

Pametno uro Huawei Watch GT 2 Pro odlikuje premijska oblika ter izpopolnjene funkcije beleženja telesne dejavnosti in zdravja, zato je idealna za mestne avanturiste....

Majhna država, vrhunski športniki: ob dnevu slovenskega športa

Danes, 23. septembra 2020, praznujemo prav poseben dan: nov državni praznik, dan slovenskega športa. Da si Slovenci zaslužimo ta dan, potrjujejo ne le številni...

Študent priporoča: top zgodovinski romani založbe Morfem

Jesen je čas za debele knjige in potovanja v preteklost. Nič čudnega, da v tem obdobju najraje posegamo po zgodovinskih romanih, ki nam pokažejo...

Ali mečeš račune v papirnate odpadke? Lahko te doleti kazen!

Računi, ki jih dobimo v trgovini, ne spadajo med papir. Zakaj ne in kam sploh spadajo? Ob vsakem obisku trgovine in posledičnem nakupu dobimo...