5 šokantnih dejstev o Napoleonu

Cherbourg-Octeville, France - May 22, 2017: Napoleon statue on Horseback, the work of Armand Le Veel, located at Napoleon Square in Cherbourg-Octeville, France. Black and white photography.
Foto: vale_t iz iStock

Tudi tisti, ki črtijo zgodovino, morajo priznati, da poznajo Napoleona in vsaj neke resnične ali lažne mite o njem. Ta zgodovinska osebnost je burila duhove še stoletja in v svojem kontroverznem življenju doprinesla marsikatero spremembo, tudi na naših tleh. A danes se bomo rajši posvetili nenavadnim dejstvom, ki držijo za tega francoskega velikana. Po koncu tega članka bo znano, da beseda velikan nikakor ni imela ironičnega pomena, saj:

Napoleon sploh ni bil majhen

Napoleona si vsi predstavljamo kot majhnega, nevrotičnega možička. A ta mit nikakor ne drži. Napoleon je bil visok okoli 170 cm, kar je bila v tistih časih povprečna moška višina.

A ker je bila ta meritev zabeležena v francoskih čevljih (Napoleonova višina v francoskih čevljih bila 5 čevljev in 2 palca), ki so daljši kakor angleški čevlji (Napoleonova višina v angleških čevljih je bila 5 čevljev in 6 palcev), je za Britance izpadel manjši, kar je bila perfektna propaganda proti njemu.

Napoleon je v mladosti nasprotoval Franciji

Napoleon je bil rojen v nacionalistični korziški plemiški družini. V svoji mladosti je ostro nasprotoval francoski nadvladi rojstnega otoka in napisal celo nekaj političnih del, ki so močno kritizirala francosko oblast.

A vseeno je svoje vojaško šolanje opravljal v Franciji in ob vrnitvi na Korziko ugotovil, da je njegova domovina postala preveč podeželska in provincionalna za njegov okus. Zameril se mu je tudi njegov bivši uporniški idol, Pasquale Paoli, ki je postajal vse bolj angliziran.

Napisal je ljubezenski roman

Napoleon je bil velik strateg in politični vodja, a težko si ga predstavljamo kot nekoga, ki s peresom drsi po papirju. A če dobro pogledamo njegove slavne citate, ugotovimo, da je v njem le bil kanček umetniške duše.

V svoji mladosti je napisal ljubezensko literarno delo Clisson et Eugenie. Roman bi znal biti vsaj malo avtobiografski, saj opisuje ljubezensko zgodbo med mladim vojakom in žensko v času miru in vojne.

Napoleon je imel pestro ljubezensko življenje

Napoleona si predstavljamo kot nekoga, ki bi rajši spal ob topovih, kakor osvajal plemkinje. A je za sabo imel pestro zgodovino ljubic, žen in neuslišanih ljubezni.

Ko je vodil svojo kampanjo v Afriki, je izvedel, da ga njegova takratna žena Josephine vara. Poslal je pismo svojemu bratu, naj nekaj ukrene glede tega, a so pismo prestregli Britanci in poskrbeli, da je bil Napoleon v posmeh celi Evropi.

Kasneje se je od Josephine ločil in se poročil z avstrijsko nadvojvodinjo Marie Louise (po francosko). V jezi, da se 13 kardinalov ni udeležilo njegove poroke, jih je zaprl.

Z Marie je imel samo enega otroka, Napoléona Françoisa Josepha Charlesa Bonaparte, kasneje za kratek čas Napoleon II. Njegova žena in sin ga po njegovem izgnanstvu nikoli nista več videla.

Trditi se da, da je imel Napoleon vsaj enega nezakonskega otroka. To naj bi bil Charles Léon, ki naj bi ga Napoleon spočel z Eléonore Denuelle de La Plaigne.

V Franciji je še danes prepovedano poimenovati prašiča po Napoleonu

Napoleon je svojemu imperiju (in pa tudi Sloveniji, ki je takrat spadala pod francoske Ilirske province) prinesel sloviti Code civil oziroma Napoleonski kodeks, zakonik, ki je takrat veljal za ekstremno svobodomiselnega in se je zavzemal za svoboščino in državljana.

Tako je v francoska ozemlja, ki so bila po revoluciji kaotično organizirana, uvedel pravni red. Mnogo točk Code civil je še danes upoštevanih v francoski zakonodaji, kot na primer to, da se v Franciji ne sme biti noben prašič poimenovan Napoleon.

Prejšnji članekZdravstvo proti ekologiji?
Naslednji članekMoški problemi s samopodobo

1 komentar

  1. Če prašičev ne smemo poimenovati po velikem vojskovodij, potem tudi ni dovoljena izjava, da je Šarec Napoleon 21. stoletja (SLO politike).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.