Mreža MaMa testira protokole za nudenje prve psihosocialne pomoči mladim

Roke osebe, naslonjene na ograjo balkona
Foto: Ümit Bulut / Unsplash

Slovenski zavod Mladinska mreža MaMa v okviru evropskega projekta Mladinski centri za duševno zdravje mladih testira pristope oziroma protokole za nudenje psihosocialne pomoči mladim.

Gre za eno izmed zadnjih faz dve-letnega projekta, katerega namen je opolnomočiti mladinske delavce za soočanje s tematikami duševnega zdravja v mladinskih centrih. Izhajajo iz ideje, da tako dela zahteva strokovno znanje, ustrezno metodologijo in povezovanje z ostalimi strokovnjaki.

Poteka faza testiranja protokolov

Mreža MaMa bo do septembra izvajala pilotno fazo testiranja osmih protokolov oziroma pristopov za nudenje prve psihosocialne pomoči mladim. Med glavnimi področji so depresija, anksiozne motnje, motnje hranjenja, samomorilnost, samodestruktivno vedenje, motnje pozornosti in psihotične motnje.

Mladinski delavki Zavoda za mladino in šport Trbovlje tako med poletjem s skupino mladih preizkušata ustreznost oblikovanih protokolov, ki bodo v pomoč mladinskim delavcem, ko se bodo srečevali z mladimi v duševni stiski.

S pilotnim izvajanjem protokolov ugotavljajo njihovo uporabnost v praksi ter morebitne potrebe po prilagoditvah in izboljšavah.

Eden izmed ustvarjenih protokolov predstavlja tudi podporo mladinskim delavcem, ki mentorirajo in koordinirajo mednarodne prostovoljce Evropske solidarnostne enote.

Kot so zapisali pri Mreži MaMa, je pomemben del tega testiranja tudi opolnomočiti mladinske delavce. Povezali se bodo z drugimi strokovnjaki, strokovnimi službami in organizacijami v lokalnem okolju ter si ustvarili interdisciplinarno mrežo.

Mladinski centri za duševno zdravje je projekt treh držav

Zastava EU plapola pred stavbo
Foto: Markus Spiske / Unsplash

Mladinska mreža MaMa je nevladna organizacija, ki združuje in zastopa organizacije, ki opravljajo dejavnosti mladinskih centrov v Sloveniji. S špansko organizacijo Youth Matters Now in estonsko Association of Estonian Open Youth Centres sodeluje v projektu Mladinski centri za duševno zdravje mladih.

Cilj tega 2-letnega partnerstva, financiranega s strani programa Erasmus+ Mladina in Evropske solidarnostne enote, je opolnomočiti mladinske delavce s splošnimi znanji in veščinami za prepoznavanje mladih v duševni stiski. Poleg tega jih dodatno usposobiti za pomoč in jih povezati z ostalimi strokovnjaki.

Pred testiranjem protokolov je mreža MaMa v sklopu projekta izvedla že nacionalno usposabljanje za mladinske delavce Duševno zdravje mladih. Pripravili so tudi raziskavo o duševnem zdravju mladih v mladinskih centrih v času pandemije covida-19.

Prejšnji članek20. Svetovno prvenstvo v odbojki in 20 g beljakovin v lončku
Naslednji članekTop 5 mango koktajlov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.