Na današnji dan: Krvavo valentinovo in Al Capone

Valentinovo ima tudi mafijski prizvok
Valentinovo ima tudi mafijski prizvok Foto: breakermaximus iz iStock

Valentinovo leta 1929 v Chicagu je bolj kot dan zaljubljenih morda izgledalo kot izjemno krvava noč čarovnic. Spopadi med organiziranimi hudodelskimi združbami so dosegli vrhunec, masaker na valentinovo pa je, čeprav krivca uradno niso nikoli našli, dokončno utrdil kultni status Alphonsa Caponeja. 

Krvavi dan zaljubljencev 

Valentinovo leta 1929 se je začelo kot večina drugih zimskih juter v Chicagu, s sivim nebom in ostrim mrazom. Peki in cvetličarji so se zbudili zgodaj, da bi se pripravili na praznično gnečo. Seveda pa se vsi niso ukvarjali z mislimi o ljubezni. V zaporu okrožja Cook so se pazniki pripravljali na načrtovano polnočno usmrtitev treh obsojenih morilcev. Na ulici LaSalle so bankirji in borzni posredniki živčno opazovali premikanje delnic, ko se je trgovanje začelo v New Yorku. In v običajni garaži na 2122 North Clark Street, v mirni stanovanjski soseski, se je z neznanim namenom zbralo nenavadno veliko število zelo sumljivih ljudi.

Policisti v Chicagu med preiskavo masakra rekonstruirajo trenutek pred umorom sedmih mož.
Tako je izgledal masaker, ki je spremenil ameriško zgodovino Foto: on History

Garažo je imela v najemu tolpa Georgea »Bugsa« Morana, ki je nadzorovala večino nezakonitega prometa s pijačo na okrožju North Side in vodila večino bordelov in igralnic. Garažo so uporabljali za skladiščenje in popravila, ne kot skrivališče ali za druženje. Torej obstaja samo ena razlaga, zakaj bi bilo sedem mož tam ob času, ko je večina gangsterjev še spala od prekrokane prejšnje noči – in to ni bila izmenjava valentinovih voščilnic.

Imeli so pomembno nalogo. 

Črn Cadillac in policijske uniforme 

Okoli 10.30 zjutraj 14. februarja je velik črn Cadillac zavil z avenije Webster na ulico Clark Street proti jugu. Ustavil se je pred SMC Cartage Company na 2122 North Clark Street. Sedem moških, povezanih s tihotapsko organizacijo Georgea »Bugs« Morana, je čakalo v garaži, verjetno na sestanek, da bi kupili ukradeno pošiljko kanadskega viskija po ugodni ceni. Štirje moški, dva v policijskih uniformah, so izstopili iz avtomobila, vstopili v garažo in ukazali Moranovim možem, naj se z ramo ob rami postavijo ob steno garaže. Niso se upirali, ker so verjeli, da gre le za policijsko racijo.

Fotografija orožja, ki je povzročilo masaker na valentinovo
To orožje je ubilo sedem Moranovih mož Foto: on North Berrien Historical Museum</a

Moški so začeli streljati z dvema avtomatskima puškama Thompson in šibrovko. Vseh sedem Moranovih mož je bilo ustreljenih, šest pa na kraju mrtvih. Nemški ovčar Highball, privezan na odbijač avtomobila v garaži, ni bil ubit. Morilci so nedvomno upali, da bodo ubili Morana samega, vendar ga ni bilo med sedmimi žrtvami. Moran bi moral biti tam, a je zamudil na sestanek, zagledal policijski avto in skupaj z dvema sodelavcema odšel stran. Če bi bil pravočasen, lahko domnevamo, da bi v pokolu umrlo 10 mož.  

Frank Gusenberg, ki je imel 22 strelnih ran, ni umrl takoj. Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer ga je policija zaslišala. V klasičnem gangsterskem slogu ni hotel povedati veliko. Po enem izmed poročil, naj bi bila za streljanje odgovorna »policija«, kar se sklada z dejstvom, da sta dva od napadalcev nosila policijski uniformi. Gusenberg je umrl tri ure po prihodu v bolnišnico. 

Masaker, ki je spremenil zgodovino 

Ameriško gospodarstvo se je počasi lomilo pod težo slabih borznih trgovanj na newyorškem Wall Streetu. Služb ni bilo v izobilju, če so že bile, so bile slabo plačane, kar seveda ni zadostovalo za normalno in dostojno življenje.  Ker je bil uradni ameriški trg ukleščen v krempljih recesije, je v tem obdobju vse bolj cvetel črni trg, na rast katerega je vplivala tudi prohibicija – uradna prepoved proizvodnje in prodaje alkohola, ki jo je ameriška vlada uvedla v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja. 

Prohibicija je iz gangsterjev, kot je Al Capone, naredila slavne milijonarje, državni pravosodni sistem pa spremenila v pravo greznico korupcije. Toda ljudje so to situacijo tolerirali, ker so računali na to, da jim bodo tihotapci priskrbeli pijačo in ker je bilo skoraj vse s tem povezano nasilje omejeno znotraj tolp. Toda pokol sedmih moških – z grozljivimi fotografijami, ki so jih razširili časopisi – se je mnogim zdel preveč.

Fotografija zloglasnega Alphonsa Caponeja iz leta 1930
Je masaker res nastal po naročilu Caponeja? Foto: on Wikipedia

Predsednik Hoover je se je odločil, da počisti ta nered. Bil je sijajen birokrat, a tudi zelo spreten za odnose z javnostmi. Zato se je odločil popraviti državni kazenski pravosodni sistem in dati za zgled Caponeja, najbolj razvpitega gangsterja v državi in človeka, za katerega mnogi verjamejo, da je odgovoren za ta masaker. Ne glede na celoten vpliv, ki ga je imel ta dogodek, pa celotna zgodba o masakru nikoli ni bila zares razkrita. Nekako se splošno domneva, da je napad organiziral Capone. 

Toda novi dokazi kažejo, da ta grozovit zločin skoraj zagotovo ni bil delo najslavnejšega mafijca na svetu. Tega se je gotovo zavedal tudi Hoover, ki se je Caponeja želel po hitrem postopku znebiti in ga dokončno spraviti za zapahe. Morda je razlaga za pokol veliko enostavnejša, kot smo si predstavljali. Verjetno ga je mogoče pripisati enemu najstarejših in najbolj zanesljivih motivov: maščevanju. 

Masaker je skoraj pokopal mafijo 

eastern state penitentiary, al capone, cell
V tej luksuzni celici je bil zaprt zloglasni Al Capone Foto: hsvbooth iz Pixabay

Masaker je bil prelomnica v odnosu javnosti do mafije. Pred tem dogodkom so mnogi v Chicagu zlasti Caponeja videli kot nekakšno junaško osebnost – imel je veliko prijateljev med navadnimi ljudmi in veliko zaveznikov na visokih položajih. Toda javnost je imela dovolj; državljani in politiki so zahtevali hitro zatrtje mafije.

Trajalo je dve leti, a prizadevanje je bilo na koncu uspešno. Zahvaljujoč preiskovalnemu delu posebne obveščevalne enote ministrstva za finance, ki jo je vodil Elmer Irey, je bil Capone obsojen davčne utaje in obsojen na 11 let zapora.  

Junior novinar

Prejšnji članek10 najkrajših kač na svetu
Naslednji članekPepelnična sreda – začetek 40-dnevnega posta

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.