10 najkrajših kač na svetu

Najkrajše kače na svetu
Najkrajše kače na svetu Foto: Dawson on wiki

Poleg najdaljših vrst kač, ki lahko dosegajo po dolžini tudi več metrov, na svetu živijo tudi zelo majhne kače. Najmanjše med njimi dosegajo velikost le nekaj centimetrov. Predstavljamo 10 najkrajših kač, ki jih najdemo na našem planetu. Ne pozabi pa tudi na najbolj strupene kače na svetu.

Thamnophis brachystoma

Seznam najkrajših kač začenjajo kače iz rodu podvezničark. Ponavadi jih najdemo v severni in srednji Ameriki. Thamnophis brachystoma pa lahko najdemo samo v New Yourku in Pansilvaniji. Dolžina kač iz rodu podvezničark je zelo različna, največje so velike do 130 centimetrov, najmanjše – Thamnophis brachystoma – pa le 25,5 centimetrov.

Njihova prehrana načeloma sestoji iz deževnikov in dvoživk. Ker te kače niso nagnjene k ugrizom, se branijo tako, da izpuščajo izločke, na primer urin in blato, še posebej, če so v stresu. Najbolj poznane so po paritvenih ritualih, ko se v velikem številu zbirajo na določenih mestih v Ameriki, da bi našli samice. Samice ne ležejo jajc, ampak povržejo žive mladiče.

If You're Scared of Snakes, Don't Watch This | National Geographic

Xenotyphlopidae

So rod Madagaskarskih slepih kač, ki so bile odkrite šele leta 2007, saj smo pred tem več kot sto let mislili, da so že izumrle. Dolge so največ 25 cm. Njihov nos je nekoliko povečan in ojačan.

Luske teh slepih kač so povsem brezbarvne in zato nekako podobne deževnikom. Njihovo telo je videti rožnato. Nimajo pluč, ampak imajo samo pljučne membrane. Kot ostale predstavnice njenega rodu, se zakopljejo v zemljo in glavo uporabljajo za kopanje. Prehranjujejo pa se z mravljami in termiti. Vrsta je na seznamu ogroženih vrst.

european blind snake in natural habitat ( Xerotyphlops vermicularis )
Foto: taviphoto iz iStock

Diadophis punctatus

Te kače živijo na celotnem območju od Kanade do Mehike. Vse kače iz tega rodu dosegajo velikost do največ 25 cm. So strupene kače, vendar imajo dovolj strupa zgolj za to, da obvladajo svoj plen. Prehranjujejo se z plazilci, predvsem s kuščarji in majhnimi kačami drugih vrst, dvoživkami, kot so žabe in močeradi, prehranjujejo pa se tudi z deževniki.

Ljudem kača ni nevarna, saj so njeni strupniki precej majhni in zato ne predrejo globoko v kožo. Ko se ta kača počuti ogroženo, izpostavi zadnji del svojega telesa, ki je rdeče barve.

Pacific ring-necked snake. Lake Chabot Regional Park, Alameda County, California.
Foto: yhelfman iz iStock

Tropidoclonion

Najmanjše predstavnice teh kač zrastejo do velikosti 22 cm. Najdemo jih v gozdovih, prerijah, lahko pa so tudi v okolici naselij. Med zimo hibernirajo. Njihove paritvene navade so zanimive, saj se parijo že jeseni, vendar pa jajčeca niso oplojena do pomladi. Posamezna samica ima 12 mladih, ki pridejo na svet v avgustu.

Njihova prehrana sestoji predvsem iz deževnikov. Včasih pa si privoščijo še polže.

The Wildside with Michael Price: Episode 2 - Texas Lined Snake

Leptotyphlops scutifrons

Te kače živijo v južni Afriki, njihove najmanjše predstavnice pa merijo v dolžino le slabih 20 centimetrov. Če se kača ne premika, se mora opazovalec precej potruditi, da opazi razliko med glavo in repom, saj te kače sodijo v skupino slepih kač.

Večino časa te kače preživijo pod zemljo. Na površje pa jih privabijo močnejši nalivi. Je večinoma termite ali jajčeca termitov. Lahko jo najdemo skrito pod kamni ali večjimi debli. Ker gre za nestrupeno kačo, je njena glavna zaščita podobnost s kačo iz rodu Atractaspis, ki so izredno strupene.

A venomous Bibron’s Stiletto Snake in the wild in KwaZulu-Natal, South Africa
Na sliki je vrsta Atractaspis, ki je strupena, Foto: Craig Cordier iz iStock

Tantilla gracilis

S svojimi skromnimi 18 centimetri, je ta kača ena najkrajših kač, ki živijo v Missouriju. Najdemo jih sicer tudi v bližnjih zvezdnih državah in v Mehiki. Njene luske so mešanica sive in rdečerjave barve. Njen trebuh pa pokrivajo roza luske.

Kačo lahko srečamo predvsem v toplejših mesecih, ko večino časa preživlja na površju. Ob paritvi v mesecu juniju, pa izleže med eno in štirimi jajčeci. Jedo predvsem insekte.

Flat-Headed Snake
Foto: Dawson on Wikipedia

Rena dulcis

Še ena predstavnica skupine slepih kač, ki pa jih najdemo med Kanzasom in Mehiko. Najmanjše predstavnice njene vrste, so velike samo 10 centimetrov. Zaradi svojega izgleda in velikosti jih zlahka zamenjamo za deževnike. Najdemo jih lahko predvsem pod večjimi kosi lesa, kamni in tudi v kompostih.

Njihova prehrana sestoji iz mravelj in termitov, ter jajčec insektov. Na zgornji čeljusti nima zob, ima samo nekaj sprednjih zob na spodnji čeljusti. Te kače niso povsem slepe, saj lahko ločijo med različnimi jakostmi svetlobe.

Rena dulcis
Rena dulcis Foto: on Wikipedia

Dipsas variegata

Ta amazonska kača zraste med 8 in 9 cm v dolžino. Njena prehrana v večini sestoji iz polžev. Najdemo jo predvsem v pragozdovih in gozdovih, kjer ni veliko človeškega vmešavanja v naravo. Lovi predvsem ponoči, ko pleza po drevesih in lovi svoj plen.

Za lovljenje polžev ima posebej prilagojeno čeljust. Zobje na zgornji čeljusti so dolgi in mehki, da lahko dobro zagrabi svoj plen, s spodnjimi zobmi pa nato potegne polža iz lupine.

Keeled Slug Snake eats snail

Indotyphlops braminus

Dolžina najmanjših predstavnikov te vrste doseže komaj 5 centimetrov. Vendar zaradi večjih predstavnic, ki so lahko dolge tudi do 15 centimetrov, Indotyphlops braminus ne zaključuje naše lestvice najkrajših kač. Najdemo jo lahko v Aziji in v Afriki, kjer jo ljubkovalno kličejo »kača loncev za rože«, kjer se rada skriva. Človek zelo težko loči rep od glave, vendar pa s pomočjo povečevalnega stekla na njeni glavi lahko opazimo majhne oči. Le te pa so zakrnele, tako je ta kača povsem slepa.

Prehranjuje se predvsem z mravljami in termiti ter njihovovimi jajčeci. V nasprotju z ostalimi kačami, pa se lahko prehranjuje tudi z iztrebki in glivami.

Zanimivost glede te vrste je, da so vse predstavnice Indotyphlops braminus ženskega spola. Vrsta pa živi še naprej, saj imajo samice sposobnost imeti naraščaj brez moškega partnerja. Samica izleže od ene pa do osem jajčec in ko se le te izležejo, so vse identične kot njihova mater.

Dorsal of Brahminy blind snake, Indotyphlops braminus, Typhlopidae, Lonand, Maharashtra, India
Foto: ePhotocorp iz iStock

Tetracheilostoma carlae

Je poznana kot najmanjša vrsta kač na svetu. Velikost njihovih predstavnikov je namreč največ 10 centimetrov in nič več. Najdemo jo lahko na otoku Barbados na Karibskem otočju. Najdemo jo predvsem pod kamni. Njena prehrana je sestavljena predvsem iz termitov in jajčec mravelj.

Kača je bila kot lastna vrsta prepoznana šele leta 2008, njen odkritelj pa jo je poimenoval po svoji ženi. Zanimivo dejstvo o tej kači je, da izleže le eno jajčece na enkrat in ko se kačica izleže, je velika za polovico materine velikosti. Herpetologi so prepričani, da je vrsta kritično ogrožena, zaradi izsekavanja gozdov na Barbadosi.

Barbados Threadsnake - World's Smallest Snake Species

VIRA-Z Animals
Prejšnji članekDo krofov tudi prek Glovo aplikacije
Naslednji članekNa današnji dan: Krvavo valentinovo in Al Capone

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.