Najbolj oddaljeno človeško sporočilo

5. septembra leta 1977, pred več kot 40 leti, je človeštvo na pot v vesolje poslalo sondo, imenovano Voyager 1 (Potnik 1). Sonda, ki vsebuje 116 slik o človeški civilizaciji in 24 posnetkov glasbe z vsega sveta, je namenjena morebitnim ostalim inteligentnim bitjem in razvitim civilizacijam drugje v vesolju.

Kje se nahaja zdaj?

Trenutno je Voyager 1 od nas najbolj oddaljeno delo človeških rok, saj je NASA že leta 2013 uradno potrdila, da je sonda zapustila naše osončje in vstopila v medzvezdni prostor. Po vesolju potuje s hitrostjo 61.150 kilometrov na uro, kar je 16 986 metrov na sekundo.

Identični sondi vsaka svojo pot

Voyager 1 je bil v vesolje poslan skupaj z identično sondo Voyager 2. Obe sondi sta preleteli plinaste planete Jupiter, Saturn, Uran in Neptun ter njihove največje lune, nato pa sta se ločili in nadaljevali vsaka svojo pot v globine širnega vesolja.

Kaj nosita s seboj?

Zlata plošča Zvoki Zemlje
Zlata plošča Zvoki Zemlje na sondi Voyager 1

Obe sondi vsebujeta zlato ploščo z naslovom Zvoki Zemlje (The Sounds Of Earth) s slikami, glasbo ter pozdravi v kar 55 različnih jezikih. Na plošči so vgravirana navodila za kodiranje podatkov, s katerimi bi morebitna inteligentna bitja lahko dostopala do vsebine plošče.

Človeška civilizacija se predstavi s slikami naše lokacije v vesolju, z osnovnimi matematičnimi definicijami in številkami, s slikami človeškega telesa, anatomije in zarodka, pokrajine, rastlinstva, živalstva ter različnih ljudi.

 

V plošči je kodiranih tudi 24 posnetkov glasbe z različnih obdobij in koncev sveta. Med drugimi vsebuje dela Bacha, Mozarta, Beethovna, glasbo različnih plemen ter popularno glasbo 20. stoletja.

Če te zanima, kako se je človeštvo predstavilo morebitnim nezemljanom, si poglej video:

The 116 images NASA wants aliens to see

 

Prejšnji članekE-mobilnost z Eco strelo
Naslednji članekPrvi teden festivala TrNOVfest

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.