Najmlajša premierka na svetu dviga prah: je enakopravnost žensk v politiki le iluzija?

Prejšnji teden je svet dosegla novica o novoizvoljeni finski premierki. Sanna Marin bo najmlajša premierka na svetu, stara je namreč 34 let. Svet je prav tako pretreslo dejstvo, da bo Sanna Marin vodila koalicijo petih strank, katerih voditeljice so vse ženske.

Dejstvo, da je finska premierka stara le 34 let, je presenetilo svet in sprožilo burne odzive, predvsem negativne s strani konzervativnih strank. Veliko ljudi se sprašuje, ali je ustrezna za to pozicijo in ali ji bo kos. Ovira pri temu naj bi namreč bila njena nizka starost. A izkazalo se je, da javnosti ne moti starost premierke, temveč to, da je ženska. Ukrajinski premier Aleksej Hončaruk ima namreč 35 let, če pa gremo še malo dlje, naj bi bil tudi vodja Severne Koreje star 35 let.

Sanna Marin

Ženske v politiki so očitno še vedno tabu tema in ta položaj jim je s strani družbe anonimno prepovedan. Javnost je udrihala že po novozelandski premierki Jacindi Ardern, ki šteje 39 let, čeprav je veliko moških na enakem položaju mlajših. Pritiski s strani javnosti na finsko premierko so veliki, prav tako pa je na udaru njena koalicija pod vodstvom žensk. Ko so v koaliciji stranke, katerih voditelji so moški, ni to nikjer omenjeno in ljudje moško koalicijo smatrajo za »normalno«. Morda pa je prav Marinova tista, ki bo storila korak v pravo smer k enakopravnosti žensk v politiki.

Prejšnji članekFilmi o superjunakih, ki jih bomo gledali v letu 2020
Naslednji članekKnjiga je najlepše darilo: odlične knjige, ki jih lahko podariš ta božič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.