Najnovejše informacije o novem stanovanjskem zakonu

Na 13. seji državnega zbora je bilo govora tudi o novem stanovanjskem zakonu. O njem sta spregovorila minister za okolje in prostor Simon Zajc ter predsednik vlade Marjan Šarec. Kaj novega smo izvedli o stanovanjskem zakonu, ki naj bi rešil stanovanjsko problematiko v Sloveniji.

Kje se bo gradilo in koliko?

Predsednik vlade Marjan Šarec je na seji kolegom sporočil, da so skupaj z DUTB na stanovanjski sklad prenesli že tri zemljišča, ki se nahajajo v Ljubljani, Novem mestu in Novi Gorici. Skupaj naj bi to naneslo prostora za kar 90 vrstnih hiš in 589 stanovanj.

Načrtujejo tudi prenos še šestih zemljišč, treh v Ljubljani, enega v Vrhniki in enega v Šmarjah pri Kopru. Trenutno naj bi bilo vgradnji že 1500 stanovanj (za te naj bi tudi bilo zagotovljeno finančno zaledje), v prihodnje pa naj bi jih zgradili še 1500.

Trije arhitekti skupaj pregledujejo načrt.
Skupaj naj bi to naneslo prostora za kar 90 vrstnih hiš in 589 stanovanj.

»Prvi tak ukrep, ki sledi, je to, da Javni stanovanjski sklad ne bo več gradil stanovanj za prodajo, torej vsa stanovanja, ki jih bo Javni stanovanjski sklad gradil, bodo namenjena oddaji, zato da ljudje lahko, da kot država tudi imamo nek mehanizem, neko možnost, da posežemo oziroma da uravnavamo ta trg najemnih stanovanj nasploh. V koalicijski pogodbi smo si zadali v 2 mandatih 10 tisoč novih stanovanj. To zdaj v tem trenutku pomeni v naslednjih 7 letih nekje 10 tisoč teh« je na seji objasnil Simon Zajc, minister za okolje in prostor.

Javna najemniška služba

Stanovanjski sklad pa ima tudi namen ustanoviti javno najemniško službo, katere namen bo najemanje stanovanj na trgu in jih oddajati kot javna, kar pomeni, da bodo najemniki plačevali stroškovno in ne tržno najemnino.

Risba prikazuje hišo in kupček denarja, ki simbolizirata najemništvo bivalnih prostorov.
Tako bo križe oddajanja stanovanja od lastnikom prevzela javna najemniška služba.

Tako bo križe oddajanja stanovanja od lastnikom prevzela javna najemniška služba. Tukaj naj bi ciljali prav na lastnike, ki imajo stanovanja, ki pa so prazna zaradi težav, ki jih povzroča oddajanje, pa naj gre za birokracijo ali pa za težave z najemniki. Se pa bo oddajanje javni najemniški službi poznalo na davščini.

Neprofitna najemnina se bo (postopoma) spremenila v stroškovno najemnino. Ta bo sicer dražja, a bo razliko pokril stanovanjski dodatek in ne najemnik. Tako bodo stanovanjski in občinski skladi pridobili več fonda za obnavljanje in novogradnjo.

Kaj pa študentje?

Minister vlade Marjan Šarec pa se je tudi spomnil na študente, ki so eni izmed glavnih žrtev neusmiljenega stanovanjskega trga. Ministrstvu naj bi naložil nalogo, da ugotovi kako bi lahko zmanjšali oddajo stanovanj za turistične namene.

Slika prikazuje skupino balkonov v študentskem naselju.
Tako bi prikrajšali marsikateremu študentu muke iskanja in plačevanja napihnjenih najemnin, še posebej, ker kar nekaj študentov ne dobi bivalnih prostorov v študentskih domovih.

Ena opcija je časovna omejitev na določeno število dni v letu za oddajo turistom. Tako bi prikrajšali marsikateremu študentu muke iskanja in plačevanja napihnjenih najemnin, še posebej, ker kar nekaj študentov ne dobi bivalnih prostorov v študentskih domovih.

VIRPortal DZ
Prejšnji članekTudi dijaki in študenti blesteli na letošnjem tekmovanju iz logike
Naslednji članekPrihaja nova aplikacija, ki bo popestrila tvoje Instagram Storye

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.