Najstarejši študentski dom po prenovi najsodobnejši (Galerija)

Prenova študentskega doma
Prenova študentskega doma Foto: on sd-um

Pisali smo že o napovedi otvoritve prenovljenega študentskega doma 1 v Mariboru, zdaj pa je beseda meso postala. Najstarejši študentski dom Univerze v Mariboru je s celovito prenovo postal najsodobnejši študentski dom.

Prenovljen študentski dom na Tyrševi v Mariboru

Dom 1 se še vedno nahaja v drugem največjem študentskem naselju na Tyrševi ulici. Kot smo zapisali, izvedena je bila energetska sanacija in celovita prenova objekta. Obsegala je nov toplotni ovoj, zamenjavo stavbnega pohištva, prenovo strehe, razsvetljave, ogrevalnega in prezračevalnega sistema. Zamenjana je bila vsa notranja oprema. Sledili so ciljem pametne in energetsko učinkovite stavbe.

Študentski dom Maribor je prenovljen
Študentski dom Maribor je prenovljen (na sliki prejšnje stanje) Foto: on sd-um

Prenova je osnova za izboljšanje kakovosti bivanja stanovalcev. V prvi vrsti je šlo za povečanje površine sob v Domu 1. Po prenovi ima 103 ležišča, ki so prilagojena različnim potrebam stanovalcev. Poleg tega je urejenih še 12 apartmajev s po dvema enoposteljnima sobama, ostale sobe pa so dvoposteljne. Zamenjana je bila tudi vsa notranja oprema.

S prenovo je bila zagotovljena tudi soba za gibalno ovirane, za dostop v objekt pa je poskrbljeno z namestitvijo dvižne ploščadi. Kot novost je tudi novo požarno stopnišč, na strehi pa pripravljena ploščad, ki čaka na kasnejšo postavitev čebelnjaka z apiterapijo oziroma apiterapevtsko vsebino.

Gaming soba v študentskem domu
Gaming soba v študentskem domu Foto: on sd-um

Zdaj je v Domu 1 več tematskih prostorov za druženje, ki so razporejeni po nadstropjih in poimenovani po namenu uporabe. Prostor kuhinjska delavnica je namenjen druženju ob kuhanju, izvajanju kuhinjskih delavnic.

Zen soba omogoča sprostitev in vadbo joge. Gaming soba ima igralne konzole. Kino soba je namenjena filmskih trenutkom. Obe prej omenjeni tematski sobi imata nameščene TV zaslone večjega formata, ki bodo v pomoč pri skupinskem projektnem in raziskovalnem delu. Biljard soba bo prišla prav po napornem intelektualnem delu, kjer se bodo stanovalci lahko pomerili v razvijanju spretnosti in koncentracije. Čitalnica je prostor, kjer se lahko stanovalci osredotočijo na učenje, branje in tudi za sproščene pogovore . V Domu 1 so stanovalcem v vsakem nadstropju na voljo pralnice s pralnimi in sušilnimi stroji, kjer si bo marsikdo prvič samostojno opral svoje perilo. Prostori za druženje so tudi v kleti, ki smo jo racionalno izrabili z umestitvijo kolesarnice, dostopno direktno iz ulice ter polnilnico za e-kolesa in e-skiroje, na zunanjem parkirišču pa je polnilnica za e-avtomobile.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Mariboru
Prejšnji članekNajbolj nenavadni hobiji, zaradi katerih boste ostali odprtih ust
Naslednji članekFilmi o razpadu Jugoslavije, ki jih je vredno videti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.