Nova aplikacija Erasmus+: do boljše povezljivosti in evropske študentske izkaznice

Evropska komisarka za izobraževanje Marija Gabriel je pretekli teden v Bruslju predstavila novo aplikacijo, ki bo študentom olajšala prijavo na program študijske izmenjave Erasmus+ v tujini in poskrbela za še večjo povezanost. Z aplikacijo bodo študenti namreč prejeli tudi evropsko študentsko izkaznico, ki bo veljala po vsej Evropski uniji, ta pa jim bo omogočila dostop do storitev, muzejev, kulturnih dejavnosti in ostalih posebnih ponudb v državi gostiteljici.

Izboljšana verzija predhodne aplikacije

Aplikacijo Erasmus+, ki je bila razvita v okviru 30-letne kampanje Erasmus+ in predstavljena že leta 2017, je sedaj zamenjala njena druga in precej izboljšana različica. Ta vsebuje veliko več kot le posodobitev prve aplikacije, saj bodo z njeno pomočjo študentske izmenjave sedaj še bolj brezpapirne.

Nova aplikacija bo po besedah komisarke predstavljala točko, kjer bo »vse na enem mestu«. Poskrbela bo, da bodo administrativni koraki, potrebni za prijavo, izjemno enostavni, in da se bodo študenti med izmenjavo veliko lažje povezali. Predvsem jih bo vodila skozi vsak korak pred, med in po njihovih izkušnjah ter jim pomagala preveriti vse upravne postopke na kontrolnem seznamu mobilnosti.

Prednosti evropske študentske izkaznice

Nova aplikacija je na voljo v vseh jezikih EU in primerna za sisteme Android ali iOS. Z aplikacijo bodo študenti prejeli tudi evropsko študentsko izkaznico, ki jim bo omogočila enostavno in varno elektronsko identifikacijo in registracijo pri visokošolski ustanovi v Evropi. S tem se bodo izognili spletni prijavi in papirni dokumentaciji, imeli pa bodo tudi takojšni dostop do učnega gradiva in do storitev na univerzi ali državi gostiteljici.

študenti, ki sedijo

Uspešnost programa Erasmus+

Program Erasmus+, ki zavzema 33 držav, velja za enega vodilnih in edinstvenih programov EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport. Pri komisiji so sporočili, da se je po zaslugi programa Erasmus+ v tekočem študijskem letu 2021-2022 za odhod v tujino odločilo kar 600.000 študentov. Cilj novega projekta, v katerem je bila predstavljena nova aplikacija, je olajšati mobilnost in dosegljivost za vsakega uporabnika, hkrati pa spodbuditi inovacije ter digitalizacijo na dolgi rok.

Prejšnji članekRevolucija na trgu elektronskih naprav?
Naslednji članekPremagaj strah pred pajki z novo aplikacijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.