Nova raziskava z dobrimi novicami za tvoj ego

Envy. Jealous Girl Listening To Her Friend Talking About Her Great Life Sitting On Couch At Home. Selective Focus
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Dobra novica za tvoj ego. Tako moški kot ženske so po rezultatih nove raziskave pravilno ocenjevali lastno fizično privlačnost. Približno enakovredni, ko je šlo za privlačnost, so si bili tudi ljudje v parih. Vse kaže, da za partnerje v glavnem izbiramo posameznike, ki so »znotraj naše lige«. Vsaj kar se tiče izgleda.

V raziskavi je sodelovalo skoraj 1300 parov

Raziskavo, v kateri je sodelovalo nekaj pod 1300 parov nasprotnih spolov in 27 posameznikov, je vodil Gregory Webster, profesor psihologije na Univerzi Floride. Skupaj s sodelavci z univerze Yale in Državne univerze v New Yorku so maja objavili rezultate v znanstveni reviji Personality and Individual Differences.

Multiracial friends girls and guys having fun laughing drinking coffee tea in coffeehouse, happy diverse young people talking joking sitting together at cafe table, multicultural friendship concept
Študija pravi, da so ljudje podobno ocenjevali lastno podobo Foto: fizkes iz iStock

Ne le da so bili moški in ženske precej dobri v ocenjevanju lastne privlačnosti, tudi ljudje v parih so podobno ocenjevali lastno lepoto. Na primer: moški, ki so se opredelili kot privlačni, so raje hodili z ženskami, ki so nase gledale podobno. Raziskava je potekala tako, da so partnerje v paru najprej prosili, da ocenijo lastno privlačnost. Njihove fotografije so nato pokazali neznancem, ki so prispevali lastno, bolj objektivno oceno privlačnosti.

Ponovna analiza starejših raziskav z novimi metodami

Leta 1988 so znanstveniki opravili metaanalizo, ki je črpala iz rezultatov 27 različnih raziskav o korelaciji med privlačnostjo posameznikov v partnerskem odnosu. V zadnjih 34 letih so znanstveniki razvili nove metode za analizo informacij o parih, s čimer se jim je ponudila izvrstna priložnost za ponovno vrednotenje informacij preteklih raziskav.

»Obstaja cela vrsta izčrpnih raziskav o metaanalizah. Cela vrsta raziskav o tem, kako analizirati podatke o parih. A do zdaj jih še nihče ni zares združil,« je razložil Webster. »Po drugi so osnove tega, kar ljudje v različnih kulturah in časih dojemajo kot privlačno, precej konsistentne.«

Head shot portrait happy senior couple taking selfie, having fun with phone cam, smiling aged wife and husband hugging, looking at camera, posing for photo, aged man vlogger recording video
Foto: Fabio Camandona on iStock

Podatki o mlajših in starejših parih na enem mestu

Metaanaliza je Websterjevi ekipi omogočila vpogled v razlike pri samoocenjevanju videza posameznikov. Z metaanalizo so bili na razpolago odgovori udeležencev v različno dolgih partnerskih razmerjih. Nekatere raziskave, vključene v metaanalizo, so se posvetile mladim parom v začetnih fazah razmerja, spet druge so bile namenjene parom, ki so bili že dlje časa poročeni. Razsikovalci so prišli do zaključka, da so pri ljudeh, ki so že nekaj časa skupaj, moški bolj točni v ocenjevanju lastne privlačnosti.

»Moški morda postanejo bolj realistični,« je povedal Webster. »Čez čas skoraj nihče ni čedalje bolj privlačen.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekGladiator 2 – Napovednik razkril grenko-sladko situacijo nesmislov in spektakla (VIDEO)
Naslednji članekS tem početjem je vsak od nas glavni krivec za emisije v potniškem prometu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.