Gladiator 2 – Napovednik razkril grenko-sladko situacijo nesmislov in spektakla (VIDEO)

Gladiator 2, prvi napovednik in odzivi
Gladiator 2, prvi napovednik in odzivi Foto: on tmdb

Mnogi največji filmi v zgodovini ne potrebujejo nadaljevanja, eden od teh je Gladiator. Ridley Scott je tisočletje otvoril z mojstrovino, ki se bo večno uvrščala na sezname najboljših filmov kar jih je videl svet. In vsake toliko, tako v glavah ustvarjalcev kot ljubiteljev, nastane ideja ali pa vsaj želja po nadaljevanju.

Nadaljevanje je težko pričakovano, a nepotrebno

Nekoč je bila tako prisotna ideja o nadaljevanju Gladiatorja, kjer bi se Maximus v nebesih maščeval vsem tistim, ki so mu storili žalega. Ta ideja je potihnila, vsake toliko pa so se pojavile druge, ki so hitro utonile v pozabo. Ko pa se je Hollywooda polastila sla po predelavah in nadaljevanjih, niso varne niti tiste največje mojstrovine. Prav nič hudega, če deluje, a skepticizem je v pričakovanju filma že nuja, če ne želimo imeti porušene ideje navdušenosti.

Seveda Gladiator ni ušel ideji o nadaljevanju, čeprav je hotel tega Scott posneti že od zadnjega snemalnega dne izvirnika. V intervjuju za Variety je tako pojasnil, da ni imel besede pri nadaljevanjih Osmega potnika in Blade Runnerja, a da jo je imel pri zgodbi o rimskem generalu. In tako smo po Napoleonu, ki je bil daleč od prijetno sprejetega, dobili malo morje novic o prihajajočem filmu Gladiator 2.

Connie Nielsen se vrača v nadaljevanju Gladiatorja
Connie Nielsen se vrača v nadaljevanju Gladiatorja Foto: on tmdb

Če uro zavrtimo v trenutek napovednika za film o francoskem cesarju, ta ni navdušil tudi zaradi izbire glasbe. Isto napako ponovi tudi Gladiator II v svojem prvem napovedniku. Ker pa ure ne znamo vrteti naprej, do ogleda ne bomo vedeli, če gre res za tako hudo napako kot pri prejšnjem filmu Scotta, ki težko pričakovanemu filmu ne dela usluge, a stoji na ramenih legende. Bo to dovolj za uspeh ali bo prvotno neodobravanje nad napovednikom povzročilo neuspeh filma, ki spada med najdražje vseh časov?

Izbira glasbe v napovedniku kot gromozanska napaka

Do tega trenutka največja napaka v pričakovanju Gladiatorja 2 ni obstoj slednjega, temveč izbira glasbene podlage v napovedniku. Hans Zimmer je pred četrt stoletja predstavil eno od najbolj ikoničnih glasbenih podlag in čeprav bo v nadaljevanju žezlo prevzel njegov varovanec Harry Gregson-Williams, se je nekdo odločil, da je pesem Kanyeja Westa in Jay-Zja z naslovom ‘No Church in The Wild’ boljša izbira. Le kdo bi vedel, kaj se jim plete po glavi tam, kjer nastajajo filmi.

In vloga glasbene podlage v napovednikih je sila pomembna, saj slednji igra ključno vlogo pri, pazite zdaj, napovedi filma in stopnjevanju pričakovanj. Tu spomnim na nekaj napovednikov – Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti (Zimmerjeva Journey to the Line iz Tanke rdeče linije in Adagio iz Sončne svetlobe), Logan (Johnny Cash – Hurt), Liga pravičnih Zacka Snyderja (Leonard Cohen – Hallellujah), Maščevalci: Ultronova doba (Ostržkova pesem I’ve Got No Strings On Me) in celo Pobesneli Max: Cesta besa (Wild World Cata Stevensa). Morda filmi niso ravno za vse okuse, ampak napovedniki so postavljeni najmanj deset stopničk višje zaradi glasbene podlage.

Denzel Washington v filmu Gladiator 2
Denzel Washington v filmu Gladiator 2 Foto: on tmdb

Vsi vemo in jasno nam je, kakšno vlogo igra glasba v filmu. Ko pa nadaljevanju enega najboljših filmov vseh časov in še bolj pomembno, z eno najboljših glasbenih podlag, nalepiš nek hip-hop komad, si v celoti zgrešil bistvo tega, kaj lahko napovednik stori – dobrega in slabega.

Odzivi so mešani, čeprav so jasne kvalitete in slabosti

Vpogled v YouTubovo razmerje palcev, obrnjenih gor ali dol, kaže izenačeno bitko, kar nikakor ni dober znak. Glavne kritike gledalcev padajo na izbiro pesmi, količino zgodbe, ki je razkrita v napovedniku, in celo Denzela, ki mnoge preprosto spomni na Denzela v mnogih vlogah iz preteklosti. Ne ravno najboljši začetek za nekaj, kar se je še prejšnji teden zdelo kot avtomatski uspeh. Tudi zgodovinarji niso najbolj naklonjeni nekaterim odločitvam in informacijam v napovedniku.

Gladiator 2, prve fotografije nadaljevanja, ki postaja najdražji film vseh časov

Predvsem zaradi spoštovanja, ki ga ima filmski svet do izvirne mojstrovine, bi lahko nelagodne občutke po napovedniku pustili nekje ob strani. Igralska zasedba je talentirana in izvrstna, o režiserju ni treba izgubljati besed, četudi je v zadnjih letih bolj mešane kakovosti. Če je bilo prej jasno, da Gladiator ni potreboval nadaljevanja, je zdaj to še jasneje zapisano v kamen. To pa nikakor ne pomeni, da si ga novembra ne bomo ogledali med prvimi, saj lahko film ocenjujemo zgolj po ogledu in ne samo po triminutnem napovedniku. Lahko pa se poudari nezadovoljstvo in ravnodušnost ob ogledu.

Kakšno pa je tvoje mnenje o napovedniku filma Gladiator II in njegovem obstoju?

Gladiator II | Official Trailer (2024 Movie) - Paul Mescal, Pedro Pascal, Denzel Washington

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGoogle višje locira copy-paste članke?
Naslednji članekNova raziskava z dobrimi novicami za tvoj ego

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.