Google višje locira copy-paste članke?

"Kiev, Ukraine - June 13, 2011: Top news web sites - CNN, Google News, Reuters, Yahoo News, BBC and CBS News in Firefox browsers on a computer screen. These news web sites the most visited and popular in the world."
Foto: pressureUA iz iStock

V zadnjih mesecih so se pojavila vprašanja glede ravnanja Googla pri rezultatih iskanja novic, še posebej glede njegove nagnjenosti, da UI-generirani spam dviguje nad originalno poročanje. Kljub Googlovim prizadevanjem prejšnje leto za boj proti AI spamu se primeri plagiata vztrajno uvrščajo pred pristno novinarsko vsebino v iskalnih uvrstitvah.

Preizkus pokazal, da je imel Google raje kopiran članek

En izmed opaznih primerov je povezan s poizvedbo o politikah umetne inteligence Adobe. Uporabnik, ki je iskal posodobitve za adobe train ai content, je na drugem mestu naletel na WIRED članek, medtem ko je na vrhu z neznane strani Syrus #Blog zasedel prvo mesto s skoraj identičnim člankom. Po preiskavi je postalo jasno, da je Syrus #Blog popolnoma kopiral WIRED-ov članek, vključno z navedki, z minimalnimi spremembami in površnimi atribucijami.

Težava se širi tudi na vsebine v drugih jezikih, kot so japonščina in španščina, ki izvirajo iz različnih uglednih virov, kot so Reuters in TechCrunch. Kljub Googlovim algoritmičnim prilagoditvam in strožjim politikam glede spama, ostaja AI-generiran spam v Googleovih novičarskih rezultatih vseprisoten.

*UI – umetna inteligenca (AI – Artificial Intelligence)

SEO strokovnjaki so zmedeni

SEO strokovnjaki, zmedeni zaradi Googlove nenehne prednosti AI-generiranih vsebin, poudarjajo negativne vplive na izvorne založnike. Andrew Boyd iz Forte Analytica izpostavlja anksioznost v panogi zaradi nepredvidljivih nihanj prometa, ki jih povzročajo Googlove algoritmične spremembe, ki včasih nepravično prizadenejo legitimne založnike.

V odgovoru na vprašanja o tem problemu je Google priznal obstoj AI spama, vendar se je vzdržal komentarjev o posameznih primerih. Politika podjetja prepoveduje ustvarjanje nizko vrednostnih, neoriginalnih vsebin, namenjenih izključno manipulaciji z uvrstitvami v iskalnikih, čeprav ostajata izvajanje in transparentnost sporne točke med SEO strokovnjaki.

Pogostost AI-generiranega spama dviga skrbi o integriteti Googlovih rezultatov iskanja in zaupanja v zanesljivost informacij, do katerih uporabniki dostopajo prek njegove platforme. Razen če Google učinkovito ne obravnava teh izzivov, se bodo založniki vse teže odločili za naložbe v visokokakovostno novinarstvo, kar lahko vodi do zmanjšanja zaupanja uporabnikov v zanesljivost najvišje uvrščenih rezultatov iskanja.

Medtem ko se razprava nadaljuje, deležniki v digitalnem založniškem ekosistemu zagovarjajo večjo transparentnost in odgovornost s strani Googla pri prizadevanjih za boj proti AI-generiranemu spamu ter vzdrževanju standardov integritete spletnih vsebin.

VIRWIRED
Prejšnji članekF1 film z Bradom Pittom: Reklama s 140-milijonskim proračunom ali prelomni športni film?
Naslednji članekGladiator 2 – Napovednik razkril grenko-sladko situacijo nesmislov in spektakla (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.