Novoletna zaobljuba: začel bom varčevati!

Se je varčevanje denarja zopet znašlo na tvojem seznamu novoletnih zaobljub?

V novem letu se tega loti resno, mi pa imamo zate pripravljenih nekaj trikov, ki ti bodo pri tem pomagali.

  1. Vsakodnevno beleži svoje izdatke

Vsak dan si zabeleži vsak tvoj, še tako majhen izdatek. Za to lahko uporabljaš navaden zvezek, obstaja pa za ta namen tudi ogromno mobilnih aplikacij. Naloži si jo na svoj pametni telefon, le ta pa ti bo konec meseca naredila računico. Videl boš, katere so stvari, za katere zapraviš največ denarja. Nato pomisli, kaj od tega je bilo kupljeno nepremišljeno in kje si nepotrebno trošil denar. Naslednji mesec se takšnim nakupom izogni.

  1. VarčevanjeNapiši si seznam stvari

Od sedaj naprej, se v trgovino vedno odpravi s seznamom stvari, ki jih želiš kupiti. Marsikdaj se namreč zgodi, da se v naši nakupovalni košari znajde kup čisto naključnih stvari, ki jih niti ne potrebujemo. Temu se lahko s tem trikom zlahka izogneš.

  1. Kuhaj doma

Resda imamo študentje na voljo veliko lokalov, ki ponujajo prehrano na študentske bone, a je kljub temu bolj ekonomično, če si obroke pripraviš doma. Poleg tega, da se bo to kmalu začelo poznati na tvoji denarnici, ti bo hvaležno tudi zdravje. Doma pripravljena hrana je namreč v večini primerov bolj zdrava, kakor tista v restavracijah.

  1. Kupi oziroma prodaj rabljeno študijsko literaturo

Na začetku novega šolskega leta veliko faksov organizira sejem rabljene študijske literature. Udeleži se ga, bodisi kot nadobuden študent, ki si želi gradivo kupiti na cenovno ugoden način, bodisi kot študent, ki želi s prodajo starih knjig nekaj zaslužiti.

  1. Ne plačuj z bančno kartico

Vsekakor je plačevanje z bančno kartico zelo enostavno, še posebej, odkar obstaja brezstični način plačevanja. A kljub temu je res, da marsikdo ravna z gotovino veliko bolj varčno, saj mora le to tudi fizično izročiti ob nakupu. Ob plačevanju s kartico se marsikdaj sploh ne zavedaš, koliko denarja zapraviš, zato se njeni redni uporabi poskušaj izogniti.

  1. Bodi iznajdljiv 

Kadar je le možno, naredi neko stvar sam. Namesto, da greš na kavo v lokal, si jo skuhaj sam doma. Prijatelje ali fanta, namesto v kino, povabi na druženje ob filmu domov. Prijatelju, ki ima rojstni dan, naredi unikatno darilo.

Obstaja mnogo alternativ, ki se jih posluži. S pomočjo njih lahko privarčuješ veliko denarja.

Prejšnji članekNasvidenje 2018, pozdravljeno leto 2019
Naslednji članekPozabi novoletne zaobljube, drži se teh preprostih nasvetov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.