Od hieroglifov do emotikonov. Kako ? spreminjajo našo komunikacijo?

Emoji

Nekateri jih uporabljamo bolj ÔČć´ŞĆ, drugi manj ÔČç´ŞĆ, ampak verjetno smo vsi pravi profesionalci ? v izra┼żanju ─Źustev ?, volje ? in trenutnih aspiracij ? z malimi slikicami na na┼íih pametnih napravah. Malo se pravzaprav celo vra─Źamo v preteklost, ko so slikovna sporo─Źila prednja─Źila pred besednimi.

Pa saj je res, fotografija pove ve─Ź kot tiso─Ź besed, ko pa jo zdru┼żimo z besedami smo neustavljivi. Poleg tega ┼żivimo v ─Źasu brez ─Źasa ÔĆ▓´ŞĆ, ko nenehno hitimo in nam tovrstna komunikacija prihrani kar nekaj dragocenih trenutkov. Najdemo pa lahko prav vse, sme┼íkote, ki prikazujejo ─Źustva ?, dogodke (?, ?, ?), ?, ?, celo Ôśü´ŞĆ, pa tudi aktivnosti (?, ÔŤĚ´ŞĆ, ÔÜŻ) itd. ┬áPa lahko sme┼íkoti celo ogrozijo na┼í jezik? ?

Leto 2015 je bilo leto emotikonov

Vsako leto strokovnjaki analizirajo najbolj uporabljeno besedo v roku enega leta. Leta 2015 to ni bila pisana beseda, ampak sme┼íko. Kateri? Izgleda, da se veliko smejemo, saj je najbolj uporabljen tale: ?. Poleg tega so ugotovili ┼íe, da kar 80 % vseh odraslih s pametnim telefonom ? redno uporablja sme┼íkote ÔÇô torej niso aktivni le mladi.

Katere sme┼íkote uporabljajo, v katerih dr┼żavah?

  • V Kanadi najpogosteje uporabljajo ?.
  • Francozi┬áuporabljajo ┼ítirikrat ve─Ź emotikonov v obliki ÔŁĄ´ŞĆ ÔÇô so le res romanti─Źen narod.
  • Avstralci uporabljajo dvakrat ve─Ź alkoholnih emotikonov ? kot je povpre─Źje, v 65 % ve─Ź uporabljajo tudi emotikone, ki predstavljajo droge ?, hitro prehrano ? in praznovanja ?.
  • Ameri─Źani pa prednja─Źijo v LGTB-ju ?´ŞĆÔÇŹ?.

Kar je pravzaprav izjemno zanimivo je to, da imajo emotikoni razli─Źne pomene pri vsakem posamezniku ÔÇô vsak si jih razlaga po svoje, razlikuje pa se pomen celo od sporo─Źila do sporo─Źila.

Emotikoni torej igrajo veliko vlogo v na┼íi komunikaciji in prav je, da jih sprejmemo in razi┼í─Źemo, kaj vse ponujajo. ?

??´ŞĆ??.

Maja Markovi─Ź
Maja Markovi─Ź

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Bodi prvi in oceni prispevek: 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manj┼íanje ne┼żelenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.