Od hieroglifov do emotikonov. Kako 😃 spreminjajo našo komunikacijo?

Emoji

Nekateri jih uporabljamo bolj ⬆️, drugi manj ⬇️, ampak verjetno smo vsi pravi profesionalci 💪 v izražanju čustev 😘, volje 😁 in trenutnih aspiracij 😠 z malimi slikicami na naših pametnih napravah. Malo se pravzaprav celo vračamo v preteklost, ko so slikovna sporočila prednjačila pred besednimi.

Pa saj je res, fotografija pove več kot tisoč besed, ko pa jo združimo z besedami smo neustavljivi. Poleg tega živimo v času brez časa ⏲️, ko nenehno hitimo in nam tovrstna komunikacija prihrani kar nekaj dragocenih trenutkov. Najdemo pa lahko prav vse, smeškote, ki prikazujejo čustva 😥, dogodke (💍, 🎂, 👰), 🐵, 🌳, celo ☁️, pa tudi aktivnosti (🚲, ⛷️, ⚽) itd.  Pa lahko smeškoti celo ogrozijo naš jezik? 😮

Leto 2015 je bilo leto emotikonov

Vsako leto strokovnjaki analizirajo najbolj uporabljeno besedo v roku enega leta. Leta 2015 to ni bila pisana beseda, ampak smeško. Kateri? Izgleda, da se veliko smejemo, saj je najbolj uporabljen tale: 😂. Poleg tega so ugotovili še, da kar 80 % vseh odraslih s pametnim telefonom 📱 redno uporablja smeškote – torej niso aktivni le mladi.

Katere smeškote uporabljajo, v katerih državah?

  • V Kanadi najpogosteje uporabljajo 💩.
  • Francozi uporabljajo štirikrat več emotikonov v obliki ❤️ – so le res romantičen narod.
  • Avstralci uporabljajo dvakrat več alkoholnih emotikonov 🍺 kot je povprečje, v 65 % več uporabljajo tudi emotikone, ki predstavljajo droge 🚬, hitro prehrano 🍔 in praznovanja 🎉.
  • Američani pa prednjačijo v LGTB-ju 🏳️‍🌈.

Kar je pravzaprav izjemno zanimivo je to, da imajo emotikoni različne pomene pri vsakem posamezniku – vsak si jih razlaga po svoje, razlikuje pa se pomen celo od sporočila do sporočila.

Emotikoni torej igrajo veliko vlogo v naši komunikaciji in prav je, da jih sprejmemo in raziščemo, kaj vse ponujajo. 👋

🙏🖊️👇📑.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.