Pazi! Ni vsak bankomat dobra izbira!

Vsi imamo svojo bančno kartico in točno vemo, kaj nas čaka, ko dvignemo denar. Vemo, da je dvig na bankomatu naše kartice brezplačen, pri drugih pa nas čakajo tarife.

A PAZI! Zdaj so se pojavili tako imenovani nebančni bankomati. Za kaj gre?

Pojavljajo se novi bankomati, kot so Euronet, Auro Domus, Travelex, Your Cash in drugi. V Sloveniji s slovensko kartico z dvigom ni težav, a v tujini lahko nastanejo težave in s tem izguba denarja.

primer nebančnega bankomata
Takih bankomatov se pazi!

Posebej pozorni moramo biti v državah z drugimi valutami. Ker so valute različne, te bankomati tujim karticam ponujajo velike zneske, v primerjavi z domačimi karticami, kjer so zneski, ki jih ponudijo bankomati normalni. Turiste želijo na ta način zmesti, da bi dvignili več denarja.

Pametno izbirajo tudi lokacije. Pogosto se pojavljajo na mestih, kjer so turisti, na primer v okolici turističnih atrakcij, na letališčih … a pomembno je, da se tega zavemo in poiščemo bankomat, ki ga poznamo.

Ti bankomati uporabljajo tudi trike, kot so postavitev uporabnih gumbov na levo stran. Te gumbi so po navadi na desni, zato te to lahko še bolj zmede. Prav tako lahko zaračunajo še dodatno provizijo, ki se ji reče Access Fee, ki ni namesto navadne provizije, pač pa poleg nje. To provizijo dobil lastnik bankomata.

Na kratko: teh bankomatov se izogibaj, še posebej v tujini. Raje izberi pot do poznanega bankomata, pa če tudi je malo daljša.

VIRNLB
Prejšnji članekKako bo izgledalo višje strokovno izobraževanje v novem desetletju?
Naslednji članekIntervjuji s študenti: Nika, študentka sociologije in interdisciplinarnega družboslovja v Mariboru

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.