Kako bo izgledalo višje strokovno izobraževanje v novem desetletju?

Minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Pikalo, je na novinarski konferenci predstavil strategijo za višje strokovno izobraževanje za 2020–2030. Ministrstvo je s tem pokazalo, da višje strokovne šole ne bodo kmalu pozabljene.

Enakost med izobraževanji

Ena izmed prvih predstavljenih točk strategije, je obljubila, da bodo poskusili izenačiti družbeno vrednost višjega strokovnega izobraževanja z akademskim. V družbi naj bi še vedno akademska izobrazba imela večji ugled in vrednost, medtem ko je višje strokovno izobraževanje nekako podcenjevano.

Napis: Prihodnost je v enakosti

To naj bi dosegli z večjo optimalno organizacijo mrež višjih strokovnih šol in tudi z usmerjanjem teh šol v širše izkušenjske sfere, ne samo gospodarstvene potrebe.

Poglobitev na tehniko

Višje strokovne šole so bile vedno bolj naravoslovno usmerjene a sedaj se bo 49 višjih strokovnih šol v Sloveniji še posebej osredotočilo na tehniška znanja. Poleg tega pa naj bi se osredotočili tudi na družbeno–gospodarstvena znanja, kakor na primer reševanje problemov in življenje v svetu, kjer je vse bolj prisotna umetna inteligenca.

Patrik iz Spužija kvadratnika pokaže na računalnik in reče: Imamo tehnologijo

Za doseganje bo potrebno redno financiranje, izpopolnjevanje predavateljskega kadra in manjša razpršenost programov. Poglavitna točka strategije pa je, da se študentom višjega strokovnega izobraževanja omogoči enake pravice kakor študentom visokošolskih študiji.

VIRPortal GOV.SI
Prejšnji članekČas je za … Gala univerzitetni ples Univerze v Ljubljani!
Naslednji članekPazi! Ni vsak bankomat dobra izbira!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.