Intervjuji s študenti: Nika, študentka sociologije in interdisciplinarnega družboslovja v Mariboru

FF v Mb
Filozofska fakulteta v Mariboru

Kaj študiraš ter zakaj si se odločila za ta študij?

Študiram sociologijo in interdisciplinarno družboslovje na Filozofski fakulteti v Mariboru. Za ta študij sem se odločila, ker me zanimajo odnosi med ljudmi in menim, da ti takšen študij nudi dobro osnovo za razumevanje celotne družbe. Namreč se učimo tako o širšem dogajanju v gospodarstvu in politiki, kot tudi na primer o situacijah na ožjem področju odnosov znotraj družine ali najstniških skupin. 

Kakšne so dobre in seveda tudi slabe stvari študija na Filozofski fakulteti v Mariboru?

Dobra stran tega študija, če ga primerjam s študijem sociologije v Ljubljani, je pestrost in razgibanost predmetov ter študijskih področij. Ne obsega namreč le predmetov iz področja sociologije, ampak je študij sestavljen tudi iz predmetov iz drugih področij družboslovja, kot so ekonomija, filozofija, socialna psihologija, politične teorije, dopolnjujemo pa tudi znanje tujega jezika angleščine. 

Všeč mi je tudi raznolikost pridobivanja znanja, saj na predavanjih in vajah velikokrat debatiramo in imamo diskusije, kjer obravnavamo aktualne družbene problematike.  Zelo nas spodbujajo tudi k samostojnemu raziskovanju tematik, ki nas zanimajo, čeprav niso nujno del študijskega kurikuluma. 

Slaba stran tega študija je zame osebno velik obseg gradiva v tujem jeziku – skoraj vse gradivo je namreč v angleščini ali srbo-hrvaščini, saj slovenskih prevodov preprosto ni. Dejstvo je, da takšno gradivo zahteva dodaten čas in trud. Še ena slabost pa je zahtevnost nekaterih profesorjev, ki res veliko pričakujejo od svojih študentov, sami pa mogoče snovi ne posredujejo v taki meri. Ampak kateri faks pa tega nima ?.

Ljudje, ki debatirajo
S profesorji imamo velikokrat diskusije.

Koliko časa ti vzame učenje za izpite?

Učenje za izpite je odvisno od vsakega predmeta posebej. Za nekatere lažje predmete z učenjem začnem približno teden dni pred izpitom. Pri zahtevnejših predmetih pa poteka učenje praktično celo leto, saj je snovi res veliko in zahteva sprotno učenje ter pripravo zapiskov, iz katerih se potem približno teden dni pred izpitom intenzivno učim. Med letom imamo tudi nekaj kolokvijev, kjer ti učenje za enega vzame približno teden dni.  

Ali bi ta študij ali fakulteto priporočila drugim? 

Ta študij bi priporočila predvsem tistim, ki jih res zanimajo družbene problematike in jih veseli iskanje rešitev za družbene probleme revščine ali kriminalitete na primer. A pri tem moraš biti pripravljen posvetiti precej časa prebiranju literature, ki ni vedno najbolj »študentom prijazna«.

FF MB

Kaj pri študiju pogrešaš?

Pri študiju pogrešam malo več aktualizacije, saj se pri večini predmetov učimo o temeljih  in o zgodovinskem dogajanju ter premalo o dogajanju v današnji družbi. 

Se ti zdi, da bi pridobljeno znanje znala uporabiti v praksi?

Ja. Študij ti res da ogromno teoretičnega znanja, vendar te hkrati nauči razmišljati outside of the box in te spodbuja, da razviješ uporabne socialne spretnosti, ki jih nato zlahka apliciraš na vsa področja, kjer deluje človek. Pa naj bo to od kadrovanja, do dela in pomoči mladostnikom, statistične analize družbe, dela z delinkventi in podobno.

Ali imaš ob študiju čas za službo?

Letos bi načeloma lahko, saj končujem faks ob »zgledni« uri, to se pravi od 15h pa do 18h. Sama sem se odločila, da si občasne službe ne bom poiskala, ker prejemam štipendijo. Mi pa tudi same obveznosti za faks poberejo približno 3 ure dnevno, tako da mi veliko prostega časa za delo ali hobije ne ostane. Prosti čas pa raje porabim za druženje z prijatelji in bližnjimi, kot pa za delo.

Ljudje, ki se učijo
Za učenje porabim približno 3 ure dnevno, pred izpiti pa se intenzivno učim tudi po cel dan.

Kako si zadovoljna z utripom tvojega študijskega mesta? 

Maribor je med tednom, ko so študenti v mestu, dokaj živahen. Vsak torek in sredo so študentske zabave v okolici kampusa, v samem centru mesta pa se za študente ne dogaja dosti. Mislim, da Mariboru primanjkuje nekoliko živahnejše družbene scene in glasbenih dogodkov. Mi je pa center med vikendi zelo prijeten za posedanje na trgu in pitje kavice.  

Kaj te je pri študiju najbolj pritegnilo?

Pri študiju me je zagotovo najbolj pritegnilo področje kriminalitet in delinkventnosti, saj so mi številne teorije o tem, zakaj človek stori zločin, zdijo zelo zanimive in navdihujoče. Temu bi se rada v prihodnosti tudi bolj podrobno posvetila. 

Kaj bi svetovala nekomu, ki se odloča med študijem sociologije v Mariboru ali v Ljubljani?

Študij sociologije v Mariboru, v primerjavi s tistim v Ljubljani, bi svetovala nekomu, ki bi rad pridobil večjo širino na področju celotnega družboslovja, ne pa le sociološka znanja.  Mislim, da so za dobrega sociologa res nujna znanja iz vseh področij družboslovja. To je bil tudi glavni faktor moje odločitve, da sem izbrala študij v Mariboru in ne v Ljubljani, čeprav je Ljubljana veliko bližje mojemu domu. 

Pravo ime in podatke o študentih, s katerimi smo opravili intervjuje, zaradi varovanja osebnih podatkov hranimo v uredništvu. 

Prejšnji članekPazi! Ni vsak bankomat dobra izbira!
Naslednji članekKje in kaj kupiti za Black Friday

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.