Poklici prihodnosti: 5 perspektivnih karier

Marsikateri poklic, ki smo ga nekaj let nazaj imenovali »poklic prihodnosti«, je danes že realnost. Kateri pa so poklici, ki bodo čez nekaj let postali nekaj popolnoma običajnega?

Komercialni pilot (v vesolju)

Civilni transport v vesolju bi lahko kmalu postal realnost in tako ustvaril nov poklic prihodnosti, nekakšno mešanico med astronavtom in običajnim pilotom. To bo zahtevalo zelo obsežno usposabljanje, kandidati pa bodo morali biti v odlični fizični in psihični pripravljenosti.

Odstranjevalec slabih spominov

Kirurgi, specializirani za amnezijo, bi se v prihodnosti lahko ukvarjali z odstranjevanjem slabih spominov. Ljudem, ki so se v preteklosti soočili s travmatičnim dogodkom, bi izbrisali del spomina ali jim celo vstavili nove spomine. Seveda so tu prisotne etične dileme, saj so spomini bistveni za unikatno osebnost vsakega posameznika.

Organizator privatnega življenja

Gre za strokovnjaka, ki svoji stranki dobesedno svetuje, kako živeti. Pomaga ji z nasveti tako o zasebnem kot profesionalnem življenju. Stranki naj bi to omogočilo zmanjšati stres, povečati samozavest, prihraniti denar in razširiti socialni krog.

Ustvarjalec organov in delov telesa

Organi, ustvarjeni v laboratoriju iz matičnih celic, bi pomagali mnogim ljudem. Seznam bolnikov, ki nujno potrebujejo nove organe, je namreč neskončen, darovalcev pa je seveda premalo. Številne univerze, na primer Harvard, že delujejo v tej smeri.

Inštruktor vožnje z letečimi avtomobili

Back to the Future II? Skoraj. Še en poklic prihodnosti, ki bo postal aktualen nekoliko pozneje, kot so to napovedali ustvarjalci legendarnega filma. To bo zahtevna služba, ki bo nekakšna kombinacija običajnega inštruktorja za vožnjo in strokovnjaka za varno letenje.

Prejšnji članekTop 4 ideje za produktivno poletje
Naslednji članekHood Burger doniral za celjske novorojenčke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.