Policisti nadzirajo uporabo mobilnih telefonov med vožnjo

Fanta med vožnjo uporabljata telefon

Vozniki, pozor! Danes se začenja dvotedenska akcija policije, v kateri bodo preverjali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Pazili bodo na to, da med vožnjo ne telefoniraš, pišeš SMS-ov, uporabljaš tablico ali računalnik, pozorni pa bodo seveda tudi na ostale prometne prekrške.

Uporaba mobilnega telefona močno znižuje raven pozornosti. Če uporabljaš telefon za klic, se ti zdi, da še vedno vidiš cesto, a je tvoja pozornost kljub temu precej zmanjšana. Da ne omenjamo, kako nevarno je, če med vožnjo pišeš sporočila.

Ženska med vožnjo brska po telefonu, zbije jo avto
Ne delaj tega!

Zakon sicer dovoljuje prostoročno telefoniranje v avtu, vendar to vseeno ni varno. Ker se osredotočaš na klic in vsebino govora, nisi dovolj pozoren na promet. Če med vožnjo telefoniraš, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola.

Predvidena globa za uporabo mobilnega telefona je 120 evrov. Da ne omenjamo morebitnih posledic, ki ti lahko povsem spremenijo življenje. Zato daj telefon na stran in se povsem posveti vožnji. Če je kakšen klic res nujen, se varno ustavi in ga opravi. Navigacijo si namesti pred začetkom vožnje. Ne tipkaj med vožnjo, ampak počakaj, da parkiraš.

Moja napaka. Pošiljal sem tvit.
Družbena omrežja naj kar lepo počakajo.

Telefona ne smejo uporabljati tudi kolesarji in vozniki mopeda. Tudi med hojo ni priporočljivo, da skrolaš po telefonu, vendar te zato ne bo nihče kaznoval. Lahko pa vseeno hitro pride do nesreče. Če že moraš kaj pogledati, se ustavi (ampak ne sredi križišča) in pobrskaj.

Preventivna akcija bo traja do 26. januarja.

Urednica revije Študent

VIRPolicija
Prejšnji članekOcena filma: Irec
Naslednji članekVečerja v 20 minutah: Brokolijeva kremna juha
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.