Potrjen je predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1)

Državni zbor je sprejel predlog Zakona za urejanje položaja študentov. Poslanci in člani Odbora Državnega zbora Republike Slovenije za izobraževanje, znanost, šport in mladino s z osmimi glasovi za in nobenim proti potrdili predlog zakona. Prišlo je do nekaterih tehničnih popravkov in vsebinskih sprememb. Predlog zakona je oblikovala Študentska organizacija Slovenija, ki se zahvaljuje podpornikom zakona – poslancem strank LMŠ, SD, SAB in Levica – ter predsedniku Državnega zbora, Igorju Zorčiču ter njegovemu kabinetu.

Predlog Zakona za urejanje položaja študentov 2022

Zakon za urejanje položaja študentov je prestal najbolj pomemben del zakonodajnega postopka. Ta se bo zdaj nadaljeval z obravnavo na seji Državnega zbora. Študentska organizacija Slovenije je že v lanskem letu pripravila nov predlog Zakona ZUPŠ-1. Ta je omenjal povišanje državnih štipendij za dvajset odstotkov, odpravo starostne omejitve pri pridobitvi pravice do štipendije, brezplačni javni prevoz, zdravnika v kraju študija, višjo subvencijo za prehrano in druge. Vse si lahko prebereš v našem prispevku Predlogi novega zakona za urejanje položaja študentov.

»Izjemno veseli smo, da so poslanci Državnega zbora Republike Slovenije prepoznali ukrepe, predlagane z ZUPŠ-1, kot nujne za izboljšanje socialnega položaja študentov ter izboljšanje izvajanja študijskega procesa. Upamo in pričakujemo, da se do zaključka zakonodajnega postopka zakon z amandmaji ne bo dodatno krčil, saj so že dosedanji posegi močno zmanjšali sprva zastavljene cilje. Edini sprejemljiv končni cilj, je sprejetje zakona tudi na plenarni seji Državnega zbora,« je povedala predsednica ŠOS Marike Grubar.

Kljub nekaterim vsebinskim popravkom predlog zakona za urejanje položaja študentov še vedno vključuje zvišanje štipendij, uskladitev višine subvencije za študentsko prehrano, povečanje sredstev za gradnjo študentskih domov in ureja digitalno študentsko izkaznico, področje študentskega dela ter višjega in visokega šolstva. Kot naj bi izračunali pri predlogu, bi novi zakon izboljšal položaj za več kot 54 tisoč študentov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSe nam življenje odvrti pred očmi, ko umiramo?
Naslednji članekDOKgodek: Režiserjev pogled

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.