DOKgodek: Režiserjev pogled

Tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov se v novem terminu vrača na splet – v Bazo slovenskih filmov.

V 14. izvedbi DOKgodka skozi režiserjev pogled vstopamo v intimo mladostnikov. Ogledali si boste lahko kratki študijski film Roka Bička Družina (2007) in celovečerni film Maje Prettner Dom ljubi dom (2016). Spletni projekciji bosta brezplačno na ogled od torka, 1. marca, od 20.00, do četrtka, 3. marca, do konca dne na spletni strani bsf.si. Dogodek dopolnjuje spremljevalno besedilo o filmskem jeziku, ki ga je pripravil filmski kritik in teoretik Robert Kuret.

V filmu Družina (2007) spoznamo družino Rajk iz oddaljenega slovenskega kraja. Vsi, razen glavnega junaka Mateja, so zaznamovani s posebnimi potrebami. »Družina je primer observacijskega dokumentarca, ki se spogleduje s tehnikami igranega filma.« Lahko dobimo občutek, da se tam tudi sami nahajamo, za kar je potrebna »domačnost kamere oz. režiserja v domu, za katerega se zdi, da so ga člani družine sposobni povsem odmisliti pri svojih interakcijah. Ko torej oče od Mateja zahteva, naj prekine klic v tujino, ker bodo zaradi tega dobili visok telefonski račun, se ne obrne v kamero, ne zahteva prekinitve snemanja, ampak se obnaša, kot da kamere sploh ni tam,« ugotavlja Robert Kuret. Film je desetletje kasneje dobil nadaljevanje zgodbe družine Rajk v istoimenskem celovečernem filmu.

Fant sedi na stolu in gleda v kamero, poleg njega sedi starejši moški in ženska
Foto: Rok Biček

V celovečernem filmu Dom ljubi dom (2016) pa spremljamo eno leto v življenju štirih otrok. Ti so bili umaknjeni iz socialno neprimernih okolij in so nov dom našli v mladinskem domu Malči Beličeve. V domu, kjer vladajo pravila in hišni red, iščejo pripadnost in zavetje. Delijo si veselje ob rojstnih dnevih, praznovanje božiča, čakanje v vrsti za kopalnico … »Tu se po eni strani menjajo prizori, ko kamera snema otroke pri njihovi interakciji, pa naj bo to igra ali pogovor, po drugi strani pa prav tako močan moment predstavljajo intervjuji, ko o svojem bivanju v domu, o svojih družinah in razlogih, zakaj so sploh tu, govorijo otroci,« o pogledu režiserke filma Maje Prettner in kameri Mihe Možina razmišlja Robert Kuret.

Puncih odita po cesti, za njima mlajši fant
Foto: Miha Možina

Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. DOKgodek sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekPotrjen je predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1)
Naslednji članekŽelite razviti svoj startup na področju zdravja?
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.