Se nam življenje odvrti pred očmi, ko umiramo?

Pregovor, da se nam pred smrtjo življenje odvrti pred očmi, mogoče ni le pregovor. Skupina mednarodnih znanstvenikov je namreč pri sedaj že pokojnem 87-letniku med umiranjem zaznala nenavadno delovanje možganov.

Starejši moški je v bolnišnico prispel po padcu, ki je povzročil krvavenje v možganih. Zdravniki so pri pregledu pacienta ugotovili, da doživlja epileptične napade. Kasneje je med pregledom EEG doživel tudi srčni infarkt in umrl.

Kaj so ugotovili?

Analiza posnetkov pregleda je zaznala, da so bili možgani aktivni tudi po prenehanju delovanja srca. Poleg tega so med seboj še vedno komunicirali tudi po tem, ko je kri nehala prihajati v možgane. Zaznali so različne alfa in gama možganske valove.

To v osnovi pušča odprto zanimivo možnost. Znanstveniki so v reviji Frontiers in Aging Neuroscience zapisali: »Glede na to, da je povezava med aktivnostjo alfa in gama vključena v kognitivne procese ter priklic spomina pri zdravih osebah, je zanimivo špekulirati, da bi taka dejavnost lahko podprla zadnji »priklic življenja«, ki se lahko zgodi v stanju ob smrti.«

Vseeno opozarjajo, da gre le za en primer pojava. Poudarjajo tudi, da je možno, da so na zaznane valove vplivale poškodbe možganov in zdravila, ki jih je dobil pokojni.

Kaj to pomeni?

Doktor Amjal Zemmar, nevrokirurg in eden od avtorjev študije, je vseeno prepričan, da gre za pomembne izsledke: »Te ugotovitve izzivajo naše razumevanje, kdaj točno se konča življenje, in ustvarjajo pomembna naslednja vprašanja, kot so tista, povezana s časom darovanja organov.«

Drugi strokovnjaki iz področja raziskovanja možganov so ugotovitve označili kot edinstvene, a opozorili, da so dodatne raziskave otežene zaradi etičnosti. Nekateri so opozorili tudi, da se ugotovitve ujemajo s tistimi, ki so jih pred desetletjem zaznali pri raziskavi z glodavci. Vseeno je med njimi strinjanje, da je nemogoče trditi, kaj točno pomenijo valovi. Ali res pomenijo, da se nam pred očmi odvrti življenje?

Razbito kolo.
Preblisk življenja se lahko zgodi tudi ob drugih dogodkih.

S tem se strinja tudi doktor Steve Taylor, psiholog z univerze Leeds Beckett: »Mislim, da ne moremo domnevati, da je to reprezentativen primer, kako se človeški možgani obnašajo na točki smrti.«

Taylor je pri tem izpostavil ugotovitve, da se prebliski življenja zgodijo tudi ob drugačnih dogodkih. »Pregled življenja se lahko dejansko zgodi, ko ljudje fiziološko niso blizu smrti, na primer obstaja veliko primerov, ko se to zgodi že pri različnih padcih,« je dodal.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNevarnosti 6 lepotnih izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan
Naslednji članekPotrjen je predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.