Nevarnosti 6 lepotnih izdelkov, ki jih uporabljamo vsak dan

V lepotnih produktih se skriva veliko sestavin, številne so škodljive tako za telo kot za okolje. Veliko sestavin je že prepovedanih za uporabo v kozmetiki, nekatere pa se še vedno lahko pojavijo v naših produktih.

Parfumi

Parfumi so preprosto kemikalije, izpostavljajo na portalu Listverse. So kombinacija sintetičnih in naravnih snovi, ki dajo značilen vonj. Med sintetičnimi sestavinami mnogih parfumov je tudi aldehid lily (ang. lilial, naveden tudi kot butylphenyl methylpropional).

Ta aromatski aldehid spada med 23 kemikalij, uporabo katerih v kozmetičnih izdelkih je oktobra prepovedala Evropska komisija. S tem je komisija posodobila seznam snovi, ki so rakotvorne, mutagene ali nevarne za razmnoževanje zaradi njihovih dolgoročnih in škodljivih učinkov na zdravje. Prepoved začne veljati v torek, 1. marca.

BB in CC kreme

Kljub veliko pohvalam BB in CC krem, pred izbiro svoje preveri njene sestavine. Izogibaj se tistim, ki vsebujejo snov akrilamid. Tej snovi smo večinoma izpostavljeni preko razne hrane in cigaretnega dima, a lahko se pojavi tudi v kozmetiki in plastiki. Po podatkih nacionalnega inštituta za raka v ZDA so študije na glodalcih pokazale, da izpostavljenost akrilamidu poveča tveganje za nastanek več vrst raka.

CC kreme vsebujejo tudi oksibenzon, ki pomaga preprečiti morebitno škodo zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi. Povezali pa so ga tudi z alergijami in vplivi na hormone, zato številne države regulirajo njegovo uporabo. V Evropski uniji so sicer določili, da ne predstavlja večje grožnje razen tega, da je alergen, zato se sme uporabljati v kozmetiki, vendar v majhnih količinah.

BB kreme lahko vsebujejo tudi metilizotiazolinon, ki ima alergene lastnosti. Draži kožo in oči, lahko sproži kontaktni dermatitis. Evropska unija je že leta 2014 prepovedala uporabo te snovi v produktih, ki so dolgo v kontaktu s kožo, npr. kreme.puder, škatlica in barvna pleta na mizi

Lak za nohte

Lak za nohte vsebuje veliko škodljivih sestavin in zato več institucij odsvetuje pogosto uporabo. Študije so pokazale, da se kemikalije iz laka za nohte lahko absorbirajo v telo, vendar ni čisto jasno, ali v dovolj veliki količini, da bi imele resne posledice na zdravje.

Nekaj najbolj toksičnih kemikalij v lakih za nohte:

  • dibutil ftalat (povezujemo ga s hormonskimi spremembami, rakom na dojkah, škodi moškemu razmnoževalnemu sistemu),
  • toluen (škodi možganom in živčnemu sistemu),
  • formaldehid (toksičen, alergen, karcinogen in mutagen),
  • kafra (ang. camphor) (odvzema hranila iz nohtov).

Na kemikalije opozori že vonj takoj, ko odpreš stekleničko. Pogosto vdihavanje kemikalij lakov in acetonov ni zdravo, a je za hujše posledice vdihavanja formaldehida sicer potrebna velika koncentracija te snovi v zraku. Ob veliki izpostavljenosti draži oči, sluznico, povzroča solzenje, glavobol, vnetje grla, težave z dihanjem, alergije, tudi raka v nosu in grlu.

Nekateri laki lahko povzročijo tudi razbarvanje nohtov in jih slabijo.

Maskara

Ko uporabiš maskaro, se ta kontaminira. Ko maskaro zapreš, ustvariš popolno temno in vlažno okolje za razmnoževanje bakterij, ki so se nabrale na palčki. Konzervansi sicer upočasnijo rast bacilov, a sčasoma se razmnožijo.

Dlje kot uporabljaš isto maskaro, večje je tveganje za nastanek reakcij na koži in za vnetje oči, zato je zelo priporočljivo, da jo menjaš redno. Pisali smo že o nevarnostih uporabe raznih ličil po izteku roka uporabe.približano oko in namazane trepalnice

Šminka

Tako šminke kot nekatere druge izdelke (senčila za oči, rdečilo, šampon) lahko onesnaži svinec. Svinec pa škodi živčnemu in žilnemu sistemu, srcu, razvoju, je tudi kancerogen.

Portal Medical News Today ga navaja med nevarnimi snovmi, ki se jim moramo izogibati v ličilih.

Bleščice

Bleščice v različnih oblikah in v raznih produktih so nevarne za zdravje in za okolje. Bleščice so praktično majhni kosi plastike in aluminija, ki se ne reciklirajo. Mikroplastika se zahvaljujoč izdelkom, kot je ta, nabira v svetovnih vodah. V rekah in morjih je že ogromna količina mikroplastike, ki se razgrajuje zelo počasi.

Tam ogroža živali, ki jo pojejo, in nato ljudi, ki jejo vodne živali. Raziskave so pokazale, da ko se plastika iz bleščic razgradi, sprosti kemikalije, ki vplivajo na hormone živali in ljudi. Te kemikalije so bile povezane tudi z rakom in nevrološkimi boleznimi, piše portal TipHero.bleščice na dlani

Prejšnji članekNovo vodstvo ŠOS-a: Kaj obljubljajo študentom?
Naslednji članekSe nam življenje odvrti pred očmi, ko umiramo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.