Požar največjega podatkovnega centra v Evropi povzročil padec več spletnih strani

A shed and building burning at night.
Foto: willmanphotography iz iStock

V sredo zjutraj so se Slovenci prebudili v manjši kaos, saj nekatere priljubljene spletne strani niso bile dostopne. Najbolj izstopajoče med njimi prav Študent in Partis. Razlog? Požar podatkovnega centra v Franciji, kjer se nahajajo strežniki. V izjavi za javnost so razložili, da se je s požarom borilo kar 100 gasilcev in 43 gasilnih vozil. OHV je največji podatkovni center v Evropi in tretji največji na svetu.

Posledice so lahko katastrofalne

»Seznam strank, ki jih je prizadel požar, je velik. Lichess.org ponuja zastonj igranje šaha, proizvajalec iger Rust, Bad Packets, VeryCrypt, eeNews Europe in še mnogi drugi,« navajajo pri portalu BleepingComputer. Opozorili so na pomembnost shranjevanja podatkov v primeru take katastrofe in možnosti rezervnega plana, ki so ga nekateri imeli, drugi žal ne. Tako se lahko spomnimo, kako pametno je imeti podatke shranjene na vsaj še enem mestu.

Pri podjetju so sporočili, da poškodovanih ni bilo, hkrati pa so se zahvalili za pomoč lokalnim gasilcem in prostovoljcem. Vseh posledic, ki jih je požar pustil za seboj še ne vejo in bodo to sporočili v naslednjih dneh. Ena izmed najbolj oškodovanih strani je Rust, ki je proizvajalec iger. V izjavi za javnost so sporočili, da so izgubili vse podatke, ki pa jih bodo kar se da hitro nadomestili.

Enorme incendie dans un data center OVH à Strasbourg

Ognjeni zublji v podatkovnem centru OHVCloud so se pričeli nekaj čez polnoč in se hitro razširili. Prvi cilj je bil umik zaposlenih, ki je bil uspešen, nato pa so se posvetili gašenju požara. Eden izmed centrov je bil popolnoma uničen, drugi poškodovan, ostala pa sta dva nepoškodovana, a bosta nekaj časa neaktivna. Škodo, kot rečeno, še ocenjujejo. Prav tako ni znan razlog požara, ki bo javnosti na voljo v prihajajočih dneh.

Prav Rust se je na novico odzval s pozitivnim odnosom in na svojem Twitterju novico sporočil s priljubljenim memom (slika spodaj). Mi pa sporočamo, da nas pri ponujanju novic ne bo ustavil niti požar. Se beremo!

Urednik portala Student.si

VIRReuters.com
Prejšnji članekSi najboljši mladi voznik ali najboljša mlada voznica? Prijavi se!
Naslednji članekZačele so se priprave na gradnjo novih študentskih sob v Ljubljani
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.