Redni študenti bodo dobili enkraten znesek v višini 150 evrov, pomoč tudi samozaposlenim

Little kids schoolchildren pupils students running hurrying to the school building for classes lessons from to the school bus. Welcome back to school. The new academic semester year start
Foto: Inside Creative House iz iStock

Študenti le ne bomo pozabljeni. Vlada je namreč odločila, da bomo tudi mi prejeli denarno pomoč, da bomo lažje prebrodili trenutno krizo s koronavirusom. Do prispevka sicer niso upravičeni vsi, hkrati pa je njegova višina precej manjša od predvidene.

Začetna višina je ciljala na od 200 do 300 evrov za posameznega študenta. Sprejet ukrep predvideva, da vsak redni študent prejme enkratno denarno pomoč v vrednosti 150 evrov. Krizni dodatek bo izplačan do konca aprila.

Bolje se godi samozaposlenim, če bodo v posebni elektronski aplikaciji dokazali upad dohodka. Za mesec marec bodo tako že dobili 350 evrov, če bodo dokazali za 25 % upad dohodka v primerjavi s februarjem. Za april in maj pa bodo morali dokazati za 50 % upad dohodka v primerjavi s prejšnjim mesecem. Tako bodo upravičeni do 700 evrov prihodkov. Poleg tega jim bo država plačala obvezne mesečne prispevke.

Tudi velike družine in upokojenci z nizkimi pokojninami bodo dobili krizne dodatke, tako da država ni pozabila niti nanje. Kljub temu pa se sprašujemo, kako lahko tisti študenti, ki ne živijo doma, z enkratnim zneskom pokrijejo stroške bivanja in hrane, če so v trenutnem obdobju brez prihodkov. 150 evrov je bolje kot nič, a v primeru daljše krize je ta številka absolutno premajhna.

Predvsem pa se sprašujemo, kako se je prvi predlagani znesek, o katerem smo pisali včeraj v članku Študente čaka nadomestilo v višini 300 evrov, lahko tako močno zmanjšal.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekSledenje mobilnim telefonom za preprečitev širjenja virusa. Je cena zasebnost?
Naslednji članekKVIZ: Kako dobro poznaš Igro prestolov?
Katja Stojić

Urednica revije Študent

8 KOMENTARJI

  1. Absolutno se ne strinjam s tem. Diskriminirali so tako dijake, izredne dijake in izredne študente. Mi lahko prosim nekdo eksplicitno obrazloži zakaj pomoči ne dobimo VSI, ki smo ostali brez študentskega dela zaradi trenutnih razmer (ne glede na status dijak/študent)?
    Kaj mi mogoče ne obstajamo, mi mogoče nismo ostali brez dohodka s katerim smo pokrivali račune za osnovne eksistenčne dobrine?

  2. In kaksen je razlog za to, da izredni študenti ne prejmejo denarnega nadomestila? Kolikor vem, rednim studentom ni potrebno placati najemnine za stanovanje v casu krize, torej potrebujejo denar za? Kaj? Izredni student si more placat izpite. Ta denar pa naj pride od kje? Sama sem imela 2 studentski sluzbi, trenutno nimam nobene zaradi virusa… ?

  3. Kaj pa izredni študenti? Redni ki se dela niso pritaknili dobijo denarjo nadomestilo, izredni, ki se trudijo delat čimveč, da plačajo šolnino pa se lahko pod nosom obrisejo????

    • Enako se sprašujem tudi jaz. Zavedam se, da denar potrebujemo prav vsi, ampak izredni študentje brez redne zaposlitve imamo še toliko večjo finančno breme, ker moramo poravnati še obroke šolnine zraven vseh drugih stroškov, zaradi trenutnega stanja pa smo prav tako brez kakršnega koli dohodka, prav tako kot redni študentje. Zato res ne razumem zakaj mi ne dobimo kriznega dodatka. Smiselno bi se mi zdelo, da ga pač dobijo vsi študentje, ki nimajo rednega delovnega razmerja, torej so odvisni od študentskega dela.

  4. Ali morda kaj veste če bomo po tem novem preddlogu ‘vsi’ študentje, tudi vsi tisti ki redno študiramo v tujini in imamo vpisan status? Bi se morda dalo pustiti link do originalnega predloga vlade?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.