Se bo izgubljeno študijsko leto nadomestilo prihodnje leto?

Čeprav smo ob začetku letošnjega študijskega leta nanj gledali optimistično (upajoč na vsaj hibridni sistem), smo kar kmalu spet ostali doma za svojimi ekrani. V celoti je študij na slovenskih univerzah na daljavo potekal kar 14 tednov (torej 3 mesece in pol), vmes je minilo še izpitno obdobje (drugo poteka še sedaj). Kako se bomo soočili s posledicami dolgotrajnega tovrstnega študija?  V Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) pozivajo pristojno ministrstvo, da omogoči študentom dodatno leto študija, k spremembam poziva tudi iniciativa Študenti še obstajamo.

ŠOS: »Celotno letošnje študijsko leto je izgubljeno«

Epidemija je v tem študijskem letu trajala kar od 19. oktobra 2020 pa vse do 16. junija 2021. Na daljavo se je študijski proces izvajal 14 tednov, 14 tednov je potekal v izrazito omejenem obsegu – pa smo ponovno v izpitnem obdobju (kot bi mignil, saj se v tem študijskem letu ni zgodilo nič kaj pretresljivo zanimivega).

splet
Študij po spletu je zelo naporen, poleg tega nimajo vsi enakih pogojev za študij.

Ob koncu epidemije so bile fakultete po dolgem samevanju še vedno žalostno osamljene, nanje je običajno prikapljalo le nekaj blizu živečih študentov, saj na večini fakultet udeležba v živo ni bila obvezna.

Na Študentski organizaciji Slovenije opozarjajo, da je to študijsko leto z vidika pridobivanja znanja tako rekoč izgubljeno. »Odveč je že ponavljati, da kakovost študija na daljavo ni primerljiva s študijem v živo,« še enkrat ponavljajo in dodajajo, da so študentom uspešno opravljanje študijskih obveznosti onemogočale številne ovire, ki jih predstavlja študij od doma.

Te so tudi vodile v neenakost pogojev vseh študentov za študij, omeniti pa velja tudi na zaskrbljujoče podatke glede poslabšanja duševnega zdravja številnih študentov.

Študentje se ne damo!

Reševanje študentske problematike od ministrstva s konkretnimi predlogi zahtevajo tudi pri iniciativi Študenti še obstajamo.

študenti
Študentje zahtevajo odprtje fakultet v prihodnjem študijskem letu tudi v redči fazi.

Ti zahtevajo podaljšanje statusa za študente, ki zaradi covida-19 niso uspeli dokončati študijskih obveznosti. Poleg tega so se dotaknili še študija v prihodnjem študijskem letu: želijo, da se celoten program v novem študijskem letu izvaja na fakultetah ter bodo tudi v primeru nove epidemije fakultete in knjižnice odprte v zeleni, rumeni, oranžni in rdeči fazi.

Glede bivanjske problematike zahtevajo odprte študentske domove skozi vse leto ne glede na epidemiološko sliko in povečanje števila študentskih postelj. Upajo tudi na vračanje kupnine ali prenos dobroimetja za neuporabljene študentske vozovnice ter uveljavitev univerzalnega temeljnega dohodka za vse študente in socialni dodatek k temu za socialno ogrožene študente.

Odziv ministrstva?

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so poudarili, da ves čas sodelujejo s predstavniki mladih in študentov. Glede pobud za izboljšanje položaja mladih so omenili, da se bodo pri pripravi prihodnjega nacionalnega programa za mladino naslanjali na poglobljeno raziskavo o položaju mladih v Sloveniji – Mladina 2020.

Novi program bodo, poudarjajo, oblikovali v sodelovanju s predstavniki mladih in študentov. Z njim naj bi se sprejeli ukrepi za pomoč mladim in študentom. Točnih odgovorov glede izpostavljenih problematik pa še niso podali.

Prejšnji članekKam z vavčerjem, če ga še nisi izkoristil?
Naslednji članekTriki za hitrejše pisanje seminarske in diplomske naloge

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.