Se Indija ne bo več imenovala Indija?

Indija želi spremeniti svoje ime
Indija želi spremeniti svoje ime Foto: daboost iz iStock

Indija bo prihodnje dni gostila vrh držav G20, na katerem se srečajo predstavniki 20 najpomembnejših držav sveta. Marsikoga pa je presenetilo uradno vabilo predsednice Indije Droupadi Murmu, na katerem je podpisana kot predsednica Bharata.

Uporaba hindujskega imena za Indijo je posledica vse večjih prizadevanj posameznikov iz vrst vlade, da se ime države uradno spremeni v Bharat.

Ozadje spremembe imena Indije

V prvem členu indijske ustave sta zapisani dve imeni za državo. Ime Indija je posledica britanskega imperija, Bharat pa je starodavno hindujsko ime za ozemlje, ki ga je poseljevala staroindijska civilizacija. Obe imeni se uporabljata tako pogovorno (odvisno od kraja, jezika in konteksta) kot tudi na uradnih dokumentih.

 

§ 1 (Name and territory of the Union): India, that is Bharat, shall be a Union of States.

 

 

 

Indian Passport, New Rupee Currency and Antique WatchPrav zaradi kolonialne preteklosti želijo nekateri indijski politiki opustiti uporabo besede Indija. Gotovo niso prva in ne zadnja država, ki bi spremenila ime, da bi potegnila ločnico med sedanjostjo in kolonialno preteklostjo. Sprememba imena pa je seveda lahko posledica drugih dejavnikov, npr. spremembe režima ali jeznih Grkov (Severna Makedonija).

Tako se je Zair preimenoval v Demokratično republiko Kongo, Cejlon v Šrilanko, Burma v Mjanmar, Vzhodni Pakistan v Bangladeš, Perzija v Iran, Siam v Tajsko …

Historical map of India. Photo from atlas published in 1879 in Great Britain.
Angleški zemljevid Indije iz 19. stoletja. Foto: VYG iz iStock

Uporaba v praksi

Težko je verjeti, da bi se v Evropi in po svetu prijelo ime Bharat. Če bo do preimenovanja de iure prišlo in Indija uradno ne bo več Indija, bo kljub temu za nas vsaj še nekaj časa ostala Indija. Za razliko od Zairja ali Cejlona je poimenovanje za Indijo v besediščih naših jezikov globoko zakoreninjeno.

Kot pogosto poimenovanje za območje Indije se je v preteklosti uporabljalo tudi ime Hindustan, ki je perzijskega izvora. Zaradi kulturne raznolikosti in bogate zgodovine pa obstaja še vrsta drugih poimenovanj za to azijsko državo.

 

 

Junior novinar

VIRIndia Today
Prejšnji članekNajboljše države za delo v tujini
Naslednji članekŠok, ki se ga nismo nadejali: Papirnate slamice bolj škodljive od plastičnih?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.