Šok, ki se ga nismo nadejali: Papirnate slamice bolj škodljive od plastičnih?

So papirnate slamice dejansko škodljive?
So papirnate slamice dejansko škodljive? Foto: ISAREE K TIMMS iz iStock

Že kar nekaj let je od tega, odkar smo se po večini začeli zavedati, da so plastične slamice okolju in živalim škodljive. In verjetno smo vsi ničkolikokrat slišali, da so (plastične) slamice škodljive predvsem za želve. Pa so papirnate slamice bolj škodljive od plastičnih?

Alternative plastičnim slamicam

V preteklih letih je veliko držav prodajo in uporabo plastičnih slamic že prepovedalo, pojavilo pa se je tudi veliko alternativ. Zdaj imamo plastične slamice za večkratno uporabo (vsaj malo manj škodljive, kot tiste za enkratno uporabo), steklene slamice, jeklene, papirnate in celo slamice iz testa za testenine.

Reusable stylish eco friendly sustainable stainless steel metal straws in cotton bag on light blue background. Copy space. Close up, top view, flat lay. Zero waste, reduce plastic use concept.
Foto: PippiLongstocking iz iStock

Nova študija je ugotovila, da okolju prijazne papirnate slamice vsebujejo dolgotrajne in potencialno strupene kemikalije.

V prvi tovrstni analizi v Evropi (in šele drugi na svetu) so belgijski raziskovalci testirali kar 39 blagovnih znamk slamic za skupino sintetičnih kemikalij znanih kot poli- in perfluoroalkilne snovi (PFAS).

Omenjene kemikalije so našli v večini testiranih slamic, najpogostejše pa so bile pri tistih iz papirja in bambusa.

Kaj so PFAS kemikalije in zakaj so škodljive?

PFAS kemikalije se uporabljajo za izdelavo vsakodnevnih izdelkov, od oblačil za zunanjo uporabo do ponv proti prijemanju, odpornih na vodo, vročino in madeže. Vendar pa so PFAS potencialno škodljivi za ljudi, živali in okolje.

What is dangerous PFAS - Perfluoroalkyl and Polyfluoroalkyl Substances - and where is it found?PFAS are dangerous synthetic organofluorine chemical compounds
Foto: Francesco Scatena iz iStock

Sčasoma se razgradijo zelo počasi in lahko v okolju obstanejo več tisoč let, kar je lastnost, zaradi katere so znane kot večne kemikalije.

Povezujejo jih s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z manjšim odzivom na cepiva, nižjo porodno težo, boleznijo ščitnice, zvišanimi ravnmi holesterola, poškodbami jeter, rakom ledvic in rakom na modih.

Raziskovalec Thimo Groffen, ki je vključen v študijo pravi: »Slamice, izdelane iz rastlinskih materialov, kot sta papir in bambus, se pogosto oglašujejo kot bolj trajnostne in okolju prijazne od tistih iz plastike. Vendar pa pristnosti PFAS v teh slamicah pomeni, da to ni nujno res.«

Vse več držav, vključno z Združenim kraljestvom in Belgijo, je prepovedalo prodajo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, vključno s slamicami, rastlinske različice pa so postale priljubljene alternative.

Preverili so slamice iz petih materialov

Za potrebo raziskave, je raziskovalna skupina kupila 39 različnih znamk slamic za pitje iz petih materialov – papirja, bambusa, stekla, nerjavečega jekla in plastike.

Slamice, ki so bile večinoma pridobljene iz trgovin, supermarketov in restavracij s hitro prehrano, so bile nato podvržene dvema krogoma testiranja na PFAS.

Večina znamk slamic, kar 27 od 39 oziroma 69% je vsebovala PFAS, skupaj je bilo odkritih 18 različnih PFAS.

PFAS so odkrili pri:

  • Vsebnost PFAS testiranih slamic
    Vsebnost PFAS testiranih slamic

    18 od 20 papirnatih slamic, kar je kar 90% testiranih znamk,

  • 4 od 5 bambusovih slamic, kar je kar 80% testiranih znamk,
  • 3 od 4 plastičnih slamic, kar je kar 75% testiranih znamk,
  • 2 od 5 steklenih slamic, kar je 40% testiranih znamk.

PFAS pa niso zaznali v nobenih od petih testiranih vrst jeklenih slamic.

Kaj so odrkili?

Najpogosteje najdena PFAS perfluorooktanojska kislina (PFOA), je od leta 2020 globalno prepovedana.

Odkrili so tudi trifluoroocetno kislino (TFA) in trifluorometansulfonsko kislino (TFMS), ultra-kratkoverižne PFAS, ki so zelo topne v vodi in bi se tako lahko iz slamic izpirale v pijačo.

Koncentracije PFAS so bile nizke in ob upoštevanju, da večina ljudi slamico uporablja le občasno, predstavljajo omejeno tveganje za zdravje ljudi. Vendar lahko PFAS ostane v telesu več let in koncentracije se lahko sčasoma povečajo.

»Majhne količine PFAS, čeprav same po sebi niso škodljive, lahko povečajo kemično obremenitev, ki je že prisotna v telesu,« pravi dr. Groffen.

A tube-shaped pond in the middle of a lush virgin rainforest. 3d rendering.
Foto: Petmal iz iStock

Ni znano, ali so PFAS slamicam dodali proizvajalci zaradi hidroizolacije ali pa so bili posledica kontaminacije. Potencialni viri onesnaženja vključujejo zemljo, v kateri so bili pridelani rastlinski materiali, in vodo, uporabljeno v proizvodnem procesu.

Vendar pa prisotnost kemikalij v skoraj vseh znamkah papirnatih slamic pomeni, da je verjetno, da je bila v nekaterih primerih uporabljena kot vodoodbojna prevleka.

Prisotnost PFAS v papirnatih in bambusovih slamicah kaže, da niso nujno biološko razgradljive.

Znanstveniki torej priporočajo uporabo slamic iz nerjavečega jekla, saj tam niso odkrili nobenih škodljivih kemikalij. Druga zdravju prijazna alternativa pa je, da se uporabi slamic v celoti izogibamo.

Junior novinar

VIRwww.sciencedaily.com
Prejšnji članekSe Indija ne bo več imenovala Indija?
Naslednji članekKnjige za maturo pri slovenščini 2024: Ujeti ali svobodni?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.