Knjige za maturo pri slovenščini 2024: Ujeti ali svobodni?

Esej na maturi 2024
Esej na maturi 2024

Novo šolsko leto se je začelo, z njim pa tudi pričakovanje mature, ki bo sledilo v sredini leta 2024. Letošnji tematski sklop maturitetnega eseja pri slovenščini je Ujeti ali svobodni?, izbrani pa so štirje naslovi. Katere so letošnje knjige za maturo?

Komisija razpisala 4 naslove za maturo pri slovenščini

V prihodnjih tednih in mesecih bomo pripravili vrsto prispevkov o letošnji maturi pri slovenščini in angleščini. Vabimo te k branju in ti že zdaj želimo uspešno maturo.

Na podlagi razpisanega sklopa bodo kandidati pisali razpravljalni oziroma interpretativni/razlagalni esej. Naslova zanju bodo prejeli neposredno pred izpitom. Za interpretativni/razlagalni esej bo predložen še neobravnavani odlomek enega izmed književnih del.

Knjige za maturo na slovenščini so:

Za predmaturitetni preizkus je komisija določila:

  • Slavko Grum: Dogodek v mestu Gogi
  • Drago Jančar: Veliki briljantni valček
red pen on blurred paperwork on wooden table in office
Foto: Lamaip iz iStock

Dogodek v mestu Gogi – Slavko Grum

Dogodek v mestu Gogi. Igra v dveh dejanjih je drama slovenskega dramatika Slavka Gruma, ki spada med najbolj znana in dovršena dela slovenske literature. Knjiga ima 64 strani, v katerih spoznamo sprevrženost prebivalcev mesta Goge, ki mučijo drug drugega, seveda vsak na svoj čudaški način.

Veliki briljantni valček – Drago Jančar

Veliki briljantni valček je drama Draga Jančarja, ki je bila izdana in napisana leta 1985. Gre za družbenokritično dramo v treh dejanjih, ki se ukvarja z vprašanjem posameznikove usode na prvem mestu. Ali je človeku omogočeno odločanje o lastni usodi in uravnavanje svojega početja z vso odgovornostjo? Jančar je še pred izidom prejel Grumovo nagrado za nnajboljše dramsko besedilo, kar pa ni bila edina nagrada za besedilo in uprizoritveno dramo. 148 strani.

Zaprta vrata – Jean-Paul Sartra

Zaprta vrata je eksistencialistična drama francoskega pisatelja Jeana-Paula Sartra. Na 92 straneh spremljamo pekel skozi oči treh akterjev, ki so v življenju storili veliko zločinov. Dramo najbolje opiše stavek: »Pekel so ljudje okoli nas«.

Naše skladišče – Tjaša Mislej

Naše skladišče je socialna drama Tjaše Mislej, ki je leta 2020 prejela nagrado Slavka Gruma. Kot lahko večkrat preberemo, gre za socialno dramo, smešno kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna. Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, spremembah, četudi majhnih in skromnih. 151 strani.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠok, ki se ga nismo nadejali: Papirnate slamice bolj škodljive od plastičnih?
Naslednji članekNajboljše aplikacije za vse knjižne molje
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.