Matura 2024: Dogodek v mestu Gogi

Matura 2024, Dogodek v mestu Gogi, Slavko Grum
Matura 2024, Dogodek v mestu Gogi, Slavko Grum

Del mature oziroma eseja pri slovenščini je tudi Dogodek v mestu Gogi. Gre za najbolj znano delo novomeščana Slavka Gruma. Kot mnoge druge iz tega obdobja, drama ne sledi Aristotelemu dramskemu trikotniku, v njej ne najdemo definirane zgodbe, zapleta in razpleta. Gre bolj za prikazovanje duha mesta Goga, žalostnih življenj njenih prebivalcev in splošnega temačnega ter zadušljivega vzdušja.

Prikaz trpečega življenja

Za Dogodek v mestu Gogi bi lahko rekli, da je groteskna drama. V njej se mešata ekspresionizem in absurd. Veliki literarni kritik Josip Vidmar jo je označil za tragikomedijo s prevladujoče erotičnimi elementi. Absurd in tragičnost drame oziroma njenih likov je v tem, da vsi čakajo nek dogodek, ki jih bo rešil duhamornosti. V Dogodku v mestu Gogi se življenje prikazuje kot muka, bolestno čakanje, trpljenje v nesmiselnosti življenja in hkrati pomanjkanje želje, da bi kaj spremenili. Kot beremo na začetku stanovalci odhajajo samo še po neizbežnih dogodkih, potem pa se spet hlastno zapirajo v svoje sobe. V zraku visi paranoja in prikrita sovražnost do soljudi. Tukaj sta še sestri Afra in Tarbula, ki s svojega balkona lahko zelo dobro skrbita za red v mestu in čuvata, da kdo ne pobegne.

Dogodek v mestu Gogi na maturi 2024
Scenski osnutek za Dogodek v mestu Gogi Foto: Ivan Vavpotič on wikimedia

Vsi čakajo na dogodek, ki jih bo odrešil

Prebivalci Goge čakajo dogodek, ki jih bo odrešil, ki bo prevetril zatohlo in dušečo Gogo. Tekom drame se jih obeta kar nekaj, vendar se vedno izkaže, da so ali lažni alarm ali pa v resnici ničesar ne spremenijo. Prvi je vrnitev glavne junakinje Hane. Govori se tudi o tujcu, ki naj bi prišel v mesto, a pozneje ni več omenjen. Proti koncu mesto razburi izmišljen požar na bregu, ki ga vsi tečejo gledat. Hanin posiljevalec Prelih preživi in vse ostane, kot je vedno bilo. Bolestno željo po dogodku najdemo v besedah pijanega slikarja, ko najde napol mrtvega Preliha:

»Dogodek je tu, dogodek imate v mestu! Pristen, povsem spoštljiv dogodek, kakršnega si niti drugod ne morejo privoščiti vsak delavnik. Pred vami sredi mesta leži mrlič, grozoten okrvavljen mrlič: na poslugo, izvolite!«

Tragičnost in spolnost

Slavko Grum se je med študijem na Dunaju spoznal s teorijami Sigmunda Freuda. Kot vemo so se njegove teorije naslanjale na erotiko in verjel je, da naše težave izvirajo iz zatrtih spolnih nagonov. Sledi da trpljenje vseh likov in grotesknost Dogodka v mestu Gogi izvirata iz spolnosti. Za ogrevanje se že na prvih straneh namiguje, da je šepavec Klef neki štirinajstletnici v gozdu naredil otroka (in morda ne edini). Glavna junakinja Hana je bila v otroštvu posiljena in se ji spolnost gabi. Pisar Klikot, ki je zaljubljen vanjo, se boji z njo v posteljo, tudi ko mu ona to ponudi. Tarbula ni nikoli bila z moškim, Afro je mož varal in naredil otroka drugi. Izkaže se, da je ta otrok grbavec Teobald, ki ima grbo, ker ga je mati kot dojenčka pustila zunaj, da umre. Njegova mati je gospa v drugem stanovanju, ki le sedi v naslanjaču in se strada, vendar Afra ji nikoli ne bo odpustila in dovolila umreti. Za konec imamo tu še Gapita, paranoičnega starca, ki živi ljubezensko življenje s kavčukasto lutko.

Čisto kratka obnova

V drami se pravzaprav zgodi le en dogodek ali zgodba. Hana, hči bogatega trgovca, se po dolgem času vrne domov in ne more se otresti spomina na posilstvo, ki ga je doživela kot otrok. Kmalu v njeno sobo vstopi posiljevalec Prelih in si jo že takrat skoraj vzame z besedami »prvega ženska ne pozabi nikoli«. Hana se ga tako boji, da je popolnoma nemočna se upreti in le po sreči ji uspe pozvoniti na zvonec, da se Prelih ustraši prič. Nato se pogovarja s služkinjo Terezo, kateri hoče indirektno povedati o Prelihovem zločinu, a neuspešno. Po zabavi v čast Hanini vrnitvi v njeni sobi spet nastopi Prelih. Tokrat se Hana odloči preseči svojo travmo in ga pobije s svečnikom. V prepričanju da je mrtev, se hoče znebiti trupla, za kar na koncu prosi Klikota. Vendar Preliha najdejo na ulici krvavega s pretresom možganov in brez spomina. Hana odide in v Gogi vse ostane kot je bilo.

Plakat za uprizoritev v Narodnem gledališču v Mariboru leta 1931
Plakat za uprizoritev v Narodnem gledališču v Mariboru leta 1931

Pogovor o maturitetni drami Dogodek v mestu Gogi

O Grumovi drami lahko na spletni strani RTV Slovenije najdeš še veliko zanimivih informacij, prav tako na YouTubu, kjer je objavljena tudi ena izmed uprizoritev. Pa srečno na maturi!

Pogovor o maturitetni drami: Dogodek v mestu Gogi

Prejšnji članekSamsung v partnerstvu z ligami za deskanje, rolkanje in brejkanje, da bi proslavil in podprl njihove športne skupnosti na poti do Pariza 2024
Naslednji članek5 tehnoloških obletnic v letu 2024

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.