5 tehnoloških obletnic v letu 2024

Kiev, Ukraine - June 12, 2014: A logotype collection of well-known world top companies of computer technologies on a monitor screen. Include Google, Apple, Microsoft, Intel and other logos.
Foto: pressureUA iz iStock

Ko se ozremo nazaj na prelomne trenutke v tehnološkem svetu, nam letnice postanejo znak za praznovanje in refleksijo. Leto 2024 ni izjema.

Rojstvo IBM-a pred 100 leti

IBM, ki je bil prvotno ustanovljen leta 1911 pod imenom Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), se je leta 1924 odločil pretresti stvari in se preimenovati. Z imenom, ki pogumno razglaša svojo vizijo, je IBM, okrajšava za International Business Machines, preživel svoja leta oblikovanja in prevladoval na trgu – od električnih pisalnih strojev do elektromehanskih kalkulatorjev (IBM je ustvaril prvi kalkulator za odštevanje) in osebnih računalnikov. IBM je imel tudi ključno vlogo pri razvoju številnih tehnoloških inovacij, vključno z bankomatom (ATM), programskim jezikom SQL, disketo in trdim diskom.

"Yokohama, Japan - August 15, 2011: IBM sign on a notebook which is one of deliverables in an education course for managers."
Foto: joel-t iz iStock

Rojstvo interneta  pred 55 leti

21. novembra 1969 je internet naredil svoje otroške korake. Le malo po tem, ko je bilo poslano prvo testno sporočilo, je bila vzpostavljena prva stalna povezava na ARPANet med IMP na UCLA in IMP na Stanfordskem raziskovalnem inštitutu, kar označuje nastanek tega, kar zdaj poznamo kot internet.

Po podatkih Muzeja zgodovine računalništva je prvotno omrežje s štirimi vozlišči končno delovalo 5. decembra 1969 in je uporabljalo tri tehnike, ki jih je razvil ARPANET.

High Speed Light Streaks internet data, blue colour, glow lines, background
Foto: pingingz iz iStock

Laserski tiskalnik tudi po 55 letih ostaja eden najbolj priljubljenih vrst tiskalnikov

Laserski tiskalnik se je razvil iz svoje prve različice, vendar so se poleg tega pojavile tudi druge vrste tiskalnikov. Zdaj, ko govorimo o tiskalnikih, ima večina ljudi verjetno na misel dve prevladujoči vrsti: laserski tiskalnik in brizgalni tiskalnik, ki je prišel kasneje in je bil predstavljen leta 1984.

Professional office copier with flying papers on yellow background
Foto: Makhbubakhon Ismatova iz iStock

Prva črtna koda in njen skener pred 75 leti

Kako so nastali blagajniški pulti? Kako je naša generacija dosegla enostavnost skeniranja kod QR na naših telefonih za dostop do skoraj vsega v internetu?

Vse to sega v čas 20. oktobra 1949, ko sta Norman Joseph Woodland in Bernard Silver izumila črtno kodo in sčasoma z njo povezan skener. Črtna koda je vrsta različnih oblik, ki vsebujejo podatke, ki s prostim očesom niso takoj dostopni.

Close up of a barcode printed on brown cardboard
Foto: pedrosala iz iStock

Prva brezžična miška pred 40 leti

Leta 1984 je Logitech vrgel rokavico v areni tehnoloških perifernih naprav, ko je spustil mikrofon – ali bolje rečeno, kabel – s prvo brezžično miško na svetu. Nič več kabelskega kaosa, Logitech je bil pripravljen dati svetu računalniško svobodo.

mouse, cp, computer
Foto: RickSp iz Pixabay
VIRtechradar.com
Prejšnji članekMatura 2024: Dogodek v mestu Gogi
Naslednji članekPrvi človek je dobil možganski čip, iščejo se novi prostovoljci

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.