Sedem čudes novega sveta

View of Colosseum in Rome and morning sun, Italy, Europe.
Foto: vwalakte iz iStock

Leta 2007 so v Lizboni razglasili novih sedem čudes sveta. Rimski Kolosej, Machu Picchu, Chichen Itza, kitajski zid, Petra v Jordaniji, kip Jezusa Kristusa in Tadž Mahal. Tako so želeli na novo obuditi sedem čudes sveta, saj izmed starih čudes obstajajo le še piramide v Gizi.

Kolosej v Rimu

Rimski amfiteater, ki so ga uporabljali za gladiatorske boje in predstave. Sprejel naj bi okoli 60 tisoč gledalcev. Je ena izmed najbolj znanih in obiskanih zgradb na svetu. Zgrajen je bil 80 let pred našim štetjem in tako ostaja ena najstarejših obstoječih čudes.

Machu Picchu

Machu Picchu, Peru. UNESCO World Heritage Site. One of the New Seven Wonders of the World
Foto: SCStock iz iStock

V Peruju na višini 2350 metrov leži starodavno inkovsko mesto Machu Picchu. Njegovo ime pomeni stara gora, uporablja pa se tudi ime izgubljeno mesto. Zgrajen naj bi bil v 15. stoletju našega štetja in zapuščen nekaj sto let za tem. Prvič je bilo to mesto omenjeno leta 1911 s strani zgodovinarja Binghama.

Chichen Itza

Mesto, ki ga je zgradila civilizacija Majev. Leži v Mehiški zvezni državi Jukatan. Najbolj prepoznaven del mesta je tempelj El Castillo. Ime mesta pomeni pri ustju vodnjaka rodu Itza. Odlično prikazuje zmožnosti Majske civilizacije in poraja številna vprašanja.

Tourist woman sitting in front of the Chichen Itza pyramid in Yucatan, Mexico.
Foto: Esdelval iz iStock

Kitajski zid

Okoli 15. stoletja zgrajeno obzidje, ki naj bi Kitajce branilo pred vpadi Mongolov. Je edina zgradba na planetu, ki je vidna z Lune. Z dolžino 8851 metrov je tudi najdaljša zgradba na svetu. O samem nastanku kroži več legend, med drugim ta da so po zidom pokopani tisti delavci, ki so umrli med delom.

Several towers of Great Wall of Chine near Mutianyu north from Beijing high in mountains at autumn with yellow trees
Foto: zetter iz iStock

Petra v Jordaniji

Je zgodovinsko mesto na jugu Jordanije. Leži v kotlini med gorami v dolini Arabah. V 4. stoletju pred našim štetjem je bila ena izmed glavnih trgovskih središč v takratnih deželah. Mesto je dostopno skozi 1,2 kilometra dolgo sotesko. V zadnjih letih pa obisk turistov pada zaradi nestabilnosti tamkajšnjih držav.

Ad Deir - Monastery - ruins carved in rocky wall at Petra Jordan.
Foto: Lubo Ivanko iz iStock

Kip Jezusa Kristusa

Nad mestom Rio de Janeiro v Braziliji se na vrhu gore Tijuca vzpenja Jezusov kip. 39 metrov visok kip je bil postavljen na začetku 20. stoletja. Je simbol krščanstva in samega mesta Rio. Narejen je iz betona in steatita ter tako tehta 635 ton.

Rio De Janeiro, Brazil - February 11, 2015: Rio de Janeiro, Brazil : Aerial view of Christ and Botafogo Bay from high angle. Statue is located on Corcovado Hill and is facing the city and Guanabara Bay.
Foto: marchello74 iz iStock

Tadž Mahal

Mavzolej v mestu Agra v Indiji. Po smrti svoje žene ga je dal zgraditi njen mož, takratni cesar Džahan. Zgrajen je bil leta 1653, delali pa so ga malo več kot 20 let. Mavzolej je izjemen arhitekturni prikaz islamske in indijske kulture.

Taj Majal at sunrise in Agra, India.
Foto: R.M. Nunes iz iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajlepše četrti Londona
Naslednji članekRoglič in Pogačar pišeta zgodovino slovenskega kolesarstva

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.