Slabi odnosi v družini te lahko pripeljejo v bolezen

Slabi odnosi z družino oz. s sorodniki lahko resno spremenijo tvoje zdravje. Nova raziskava ugotavlja, da imajo ljudje, ki jih družina ne podpira, več kroničnih bolezni. Odnosi z družino so bolj pomembni od odnosa s partnerjem.

Ljudi so prosili, da ocenijo kakovost družinskih in partnerskih zvez. Nato so z njihovo oceno primerjali kronična stanja, od možganske kapi do glavobola.

Da bi ugotovili, kakšne odnose imajo posamezniki s partnerjem, so osebe odgovarjale na vprašanja, kot so: »Kako pogosto se vaš zakonec ali partner prepira z vami? Koliko vas zakonec ali partner ceni?«

Da bi odkrili kakovost družinskih zvez, so osebe odgovarjale na vprašanja, kot so: »Če ste s svojo družino brez partnerja, kako pogosto vas kritizirajo člani družine? Koliko se lahko zanesete na svojo družino, če imate resne težave?«

Študija je ugotovila, da so napeti družinski odnosi zelo povezani z večjim številom kroničnih stanj in slabim zdravjem. Zanimivo, da študija ni našla take zdravstvene povezanosti motenih odnosov med zakoncema.

Za vodilno avtorico raziskave Saro Woods, docentko družinske in skupnostne medicine na UT Southwestern Medical Center, so bili rezultati presenetljivi. S sodelavci so pričakovali, da bodo odkrili zdravstvene učinke tako zaradi družinskih kot intimnih motenj. Eden od razlogov za tak rezultat raziskave je, da se spreminjajo vloge zakonske zveze. Še posebej razveze. »Odrasli čakajo dlje na poroko, če se sploh poročijo,« je dejal Woodsova. »In manj verjetno je, da se posameznik poroči samo z eno osebo v svojem življenju. Svojo družino pa imate za vse življenje. Družinski odnosi so dolgi in čustveno intenzivni. To so ljudje, s katerimi ste večno povezani.« Woodsova še pravi, da bi rezultati študije morale prebuditi tako nefunkcionalne družine kot tudi nekatere zdravnike.

The Simpson family

VIRCNN
Prejšnji članekZ mini ukrepi do veliko denarja
Naslednji članekKonec sage o družini Janković?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.