Z mini ukrepi do veliko denarja

Ali imaš kakšno neuresničeno željo? Materialno mislim.

Po dvajsetem nekje ti postane jasno, da starejši kot si, dražje postajajo tvoje želje. Seveda obstajajo študentska posojila, lahko za denar prosiš starše. Najbolj zrela odločitev pa je varčevanje. Bodisi nogavično, ali v banki. Kakorkoli že, zbrala sem ti 8 koristnih nasvetov, kako lahko privarčuješ lep kupček denarja z malo truda (in nekaj planiranja vnaprej).

Potrebuješ kanček truda in nekaj planiranja.

Trik srednjih polic

Najdražji izdelki v trgovinah so velikokrat na srednjih policah, v višini oči. Morda je nepričakovano, vendar trik dejansko deluje. Ozri se po višjih in zelo nizkih policah, tam boš našel cenejše izdelke, morda celo istega proizvajalca in kakovosti, a v drugačni embalaži.

Cena na 100 g ali na liter Police v trgovini

Vedno glej tudi ceno na neko količino. Tako lahko na dolgi rok veliko privarčuješ. Primer: bolj se izplača kupit 250 g čokolado za 1 €, kot plačati 50 centov za 90 g čokolado.

Kuhaj si

Zelo preprost nasvet. S tedenskimi nakupi (fasungo) boš zapravil veliko manj za hrano, kot če naročaš take-out ali ješ zunaj. Kuhanje je lahko tudi zelo zabavno, sploh če je v dvoje ali v prijateljski družbi.

Kupuj iz druge rokeAntikvariat

V dobi interneta in spletne prodaje je to enostavnejše kot kadarkoli prej. Lahko se udeležiš bolšjaka, sejma rabljenih koles, obiščeš antikvariat, center ponovne uporabe ali second-hand trgovino. Presenečen boš, kaj vse ljudje prodajajo, od čisto neuporabne krame, do praktično novih oblačil z etiketo.

Uporabljaj noge

Krajše razdalje prehodi ali prekolesari. Tako se na eleganten način izogneš jutranje gneče na mestnem avtobusu, mimogrede poskrbiš za rekreacijo in privarčuješ.

Planiraj obroke

Hrana je velikokrat največji strošek, zato je še toliko bolj pomembno, da je ne mečemo Obroke planiraj vnaprejstran. Poskrbi, da kupiš le tisto, kar boš uporabil. Kuhinjske omarice so navadno polne eksotičnih sestavin, začimb, posebnih past in omak s pretečenim rokom uporabe. Kupi jih le, če si siguren, da jih boš znal vključit v obroke. Pred nakupom preverjaj rok uporabe na embalaži in premisli, ali se vklaplja v tvoj plan. Posebej pazi pri živilih s kratkim rokom uporabe, kot so meso, zelenjava in jajca.

Hobiji

Razne naročnine, vstopnine, abonmaji in članarine odžrejo velik del mesečnega proračuna. Premisli, koliko ti pomenijo hobiji in si pusti tistega enega, ki se mu res ne moreš odreči.

Popravi pokvarjeno

Nasvet naših babic. Nikar ne vrzi stran kavbojk, ki jim je odpadel gumb. Obišči šivilijo, čevljarja, urarja, servis elektronskih naprav, servis koles … Popravilo je navadno veliko cenejše kot nakup.

Racman šteje privarčevani denar

V članku Zakaj rabim Evropsko mladinsko kartico? preberi, koliko in kakšni popusti ter ugodnosti ti (kot študentu) pripadajo. Izkoristi jih!

Prejšnji članekSlušalke Huawei FreeBuds 3 končno v Sloveniji
Naslednji članekSlabi odnosi v družini te lahko pripeljejo v bolezen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.