Slovenija je dobila drugi krizni center za otroke

Upset problem child with head in hands sitting on staircase concept for childhood bullying, depression stress or frustration
Foto: BrianAJackson iz iStock

Slovenija se je razveselila odprtja noveg kriznega centra za otroke, ki je svoja vrata odprl v Mariboru. Krizni center za otroke Palček je namenjen varnim in kratkotrajnim kriznim namestitvam otrok v predšolskem obdobju, starim do šest let. Po grosupeljskem kriznem centru za otroke Palčica je to drugi tak center v naši državi.

Glavni namen kriznega centra za otroke je zaščita otroka, pomoč otroku v krizni situaciji ter kakovostna in strokovna pomoč otrokom in njihovim družinam. Namestitev otrok je prednostno usmerjena v zagotovitev varnega bivanja otrok v primerih, ko center ali sodišče izvajata dejanja in ukrepe za zaščito otroka z namestitvijo izven otrokove matične družine. Krizni center za otroke Palček bo deloval 24 ur na dan, vse dni v letu.

Boy crying covered his face with his hands. Stressed child. Domestic Family violence and aggression concept violence
Foto: Irina_Geo iz iStock

Krizni centri v Sloveniji

V Sloveniji poleg dveh kriznih centrov za otroke deluje tudi 9 kriznih centrov za otroke in mladostnike od 7. do 18 leta.

V kriznem centru pomoč najdejo otroci in mladostniki, ki so v kakršnikoli stiski, ki je v domačem okolju ne morejo razrešiti: nevzdržne razmere doma (psihično in fizično nasilje, spolne zlorabe, alkoholizem staršev in podobno), čustvena prizadetost, kasneje adolescentna kriza ali problemi v povezavi s šolo. Otroci oziroma mladostniki pa lahko pridejo tudi samo na pogovor.

Lonely bullied child with depression sitting on floor
Foto: BrianAJackson iz iStock

Krizni centri delujejo neprekinjeno 24 ur na dan. Trajanje namestitve je do tri tedne, v izjemnih primerih pa je možno tudi podaljšanje.

Za strokovno obravnavo, skrb in podporo v času bivanja v kriznem centru skrbijo strokovni delavci in strokovni sodelavci, tudi ob pomoči prostovoljcev, ki poskrbijo, da so otroci in mladostniki deležni oskrbe in podpore, za katero so bili prikrajšani v domačem okolju.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekZakaj ljudje spimo manj kot drugi primati?
Naslednji članekToblerone bo ostal brez logotipa Matterhorna

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.