Toblerone bo ostal brez logotipa Matterhorna

toblerone, chocolate, sweetness
Foto: Hans iz Pixabay

Na novi embalaži priljubljene čokolade Toblerone bo namesto Matterhorna le moderen simbol generične gore, saj glede na švicarske kriterije čokolade ne moremo več šteti kot »švicarsko«. Do spremembe je prišlo, ker se bo proizvodnja čokolade prvič v zgodovini blagovne znamke preselila izven Švice. Odločitev, s katero naj bi lažje zadovoljili naraščajoče povpraševanje, je lani sprejel lastnik Mondelez.

Nova mesta proizvodnje bodo tako odprli na Slovaškem, kar pa jih bo stalo legendarnega simbola Matterhorna na embalaži čokolade. Po švicarskem zakonu lahko nacionalne simbole v svojem trženju uporabljajo le mlečni izdelki, ki so izključno in v celoti proizvedeni v Švici. To pomeni, da bo Toblerone, ki je bil prvič ustanovljen v švicarski prestolnici Bern leta 1908 in od takrat s ponosom nosi švicarsko poreklo, izgubil enega svojih najprepoznavnejših elementov. V gorskem vrhu se skriva tudi heraldični medved, simbol Berna – ki bo prav tako izginil.

Legendarna čokolada spreminja svojo obliko

Čokolada s hrustljavimi mandlji in medenimi nugatom je prepoznavna po svoji trikotni obliki, ki spominja na Alpe, pisavi in logotipu na embalaži, ter graviranem besedilu v sami čokoladi. Vse to bo verjetno izgubljeno, ker se bo čokolada sedaj delno proizvajala na Slovaškem. Mondelez je napovedal, da bo slika 4.478 metrov visoke švicarske gore Matterhorn zamenjana s splošnim vrhom, na embalaži pa bo uporabljena nova pisava. Namesto iz Švice bo na embalaži pisalo ustanovljeno v Švici. Embalaža bo prav tako vsebovala podpis ustanovitelja Toblerone, Theodorja Toblerja, s čimer bodo dodatno počastili izvor čokoladnih tablic. Točna oblika nove embalaže pa zaenkrat še ni bila razkrita.

Z novim pakiranjem blagovna znamka zagotovo veliko izgubi. A Mondelez je dejal, da bo podjetje s selitvijo proizvodnje na Slovaško pridobilo na številkah, saj naj bi nova proizvodna lokacija na vzhodu Evrope izdelala milijone dodatnih čokolad.

VIREuronews
Prejšnji članekSlovenija je dobila drugi krizni center za otroke
Naslednji članekMoč žvepla za zdravo kožo – nega s termalno vodo Gamarde

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.