Slovenija potrebuje kri, zaloge pojenjajo

Zavod za transfuzijsko medicino sporoča, da so zaloge krvi v Sloveniji na spodnjih mejah. Ker zdravstveni sistem končno prehaja v normalno delovanje, se potrebe po krvi povečujejo. Pri zavodu prosijo darovalce, naj se odzvajo na vabila ali pa naj se kar sami prijavijo na odvzem krvi.

Krvodajalske akcije med epidemijo

Rdeči križ Slovenije je v sodelovanju s transfuzijsko službo med epidemijo nekoliko spremenil organizacijo krvodajalskih akcij. Zaradi varnosti zaposlenih in darovalcev, so bili uvedeni zaščitni ukrepi. Vseeno pa je prišlo do tega, da so se zaloge krvi znižale, potreba po krvi pa se je v zadnjem času povečala. To se je zgodilo predvsem zaradi vračanja zdravstvenega sistema v »normalo.«

Vse o krvodajalskih akcijah in krvodajalstvu si lahko prebereš na spletnih straneh www.daruj-kri.si ali www.ztm.si (Zavod za transfuzijsko medicino).

Prebolel sem covid-19, lahko darujem?

Tisti, ki so preboleli covid-19, lahko kri darujejo štiri tedne po preboleli bolezni. Če so zdravi.

Bil sem cepljen, lahko darujem?

Tisti, ki so bili cepljeni, pa lahko darujejo kri že po 24 urah, če niso imeli kakšnih neželenih učinkov (Pfizer, BioNTech, Moderna in AstraZeneca).

Stanje zalog krvi v Sloveniji
Stanje zalog krvi v Sloveniji (vir: ztm)

Krvodajalske akcije v Sloveniji

V našem prispevku Krvodajalske akcije v juniju 2021 si lahko prebereš kje in kdaj bodo potekale krvodajalske akcije po Sloveniji. Če ne veš katero krvno skupino imaš, ti jo bodo na krvodajalski akciji brezplačno izmerili. Obvezno je naročilo na telefonsko številko.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZakaj začeti trenirati?
Naslednji članekČudo: Knjiga, ki jo mora prebrati vsak
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.