Čudo: Knjiga, ki jo mora prebrati vsak

Čudo je knjiga, ki bi jo moral prebrati čisto vsak med nami. Brez dvoma bi svet postal lepši. Zgodba o Augustu “Augieju” Pullmanu, dečku s hudo deformacijo obraza, ki prvič stopi v šolo je ena izmed najlepših knjig vseh časov. Je ena tistih knjig, ki nam skozi otroške oči prikaže vso lepoto sveta, ki ni omejena na naše mnenje o drugih ljudeh in okolici. Iz nje bi se morali učiti otroci, najstniki, študenti, odrasli, upokojenci in še kdo. Čudo je knjiga za generacije vnaprej, na nas pa je, če se bomo iz nje kaj naučili.

ČUDOvita knjiga za vsakega bralca

Da sem že v samem uvodu izdal svoje mnenje o knjigi, ni tako hudo, ker so le redki tisti, ki te knjige še niso opazili ali prebrali. Del zaslug lahko pobere tudi istoimenski film, ki je pred leti s čudovito zasedbo pokazal dečkovo zgodbo na fantastičen način. Ampak knjiga je le knjiga. In ko eno knjigo, v tem primeru Čudo, dopolnjuje še nekaj manjših knjig, je to čudovit zaklad za bralce.

August Pullman se je rodil s hudo deformacijo obraza. Do desetega leta ni hodil v šolo, ampak je imel zaradi številnih zahtevnih operacij in dolgotrajnih okrevanj pouk doma. Z vstopom v peti razred osnovne šole je zdaj njegova edina želja, da bi ga sošolci imeli za navadnega. Toda novi sošolci ne morejo prezreti njegovega nenavadnega obraza.

Poleg Augusta, ki izredno duhovito pripoveduje o sebi, svoji družini in svetu, ki ga obdaja, svoja razmišljanja o tem nadarjenem fantu razkrijejo še sestra Via, njen fant Justin, novi sošolec Jack, prijateljica Summer in Viina prijateljica Miranda. Vsi njihovi pogledi se združujejo v boju za sočutje, empatijo in sprejemanje drugačnosti. Ta nepozabna pripoved v naša življenja prinaša srčnost in upanje. Bralec začne ceniti vrednost pravega prijateljstva in moč prijaznosti.

Čudo je knjiga, ki nosi tak pomen, da je bil o njej napisan tudi priročnik za učitelje, ki bodo knjigo uporabili v razredu. Čudo je zares čudovita knjiga, ki nas uči o prijateljstvu, ljubezni, sprejemanju, drugačnosti, navadnosti, izjemnosti iskanju samega sebe in še mnogo  drugih stvari, ki nas delajo človeške. Po taki knjigi je težko najti presežke za opisovanje, kar se ne zgodi velikokrat. Naj se ne razumemo narobe. To ni največje literarno delo v smislu zgodbe, likov, zapleta, razpleta, dialoga ali kaj podobnega. To je preprosto ena izmed najbolj simpatičnih, življenjskih, čustvenih, lepih in ČUDOvitih knjig v zadnjih milijon letih.

Čudo: R.J. Palacio, prevedel Boštjan Gorenc-Pižama, založba Ocean, 328 strani.

Čudo ni vse, kar skriva ta zgodba

Kot nekdo, ki je tudi ponosni lastnik originalne knjige v angleščini, želim iz dna srca pohvaliti prevajalca Boštjana Gorenca – Pižamo, ki je tudi s to knjigo dokazal kako velik mojster prevajanja in pisane besede je. Vsa čast! Augie bi bil ponosen. Prav tako kot smo na nanj in na njegovo družino in prijatelji ponosni mi, ko končamo s knjigo. K sreči pa nas po tem čakajo še nekatere malenkosti.

V svetu Augusta Pullmana se skrivajo še tri zgodbe z vidika drugih oseb. Charlottina zgodba nam pokaže te dogodke z očmi Augiejeve sošolke Charlotte, ki se sprva drži nazaj, a kmalu postane prava superjunakinja. Julianova zgodba nam dejanja porednega sošolca prikaže z Julianove perspektive in nam razloži, da vse stvari niso tako enostavne kot se lahko zdijo na prvi pogled. Chrisova zgodba pa je opis odločitve Augijevega najstarejšega prijatelja, ki jo popestrijo spomini iz ranega otroštva.

Če ti po vsem tem opisovanju in hvaljenju, še vedno ni jasno, kako dobra je ta knjiga, potem ne vem kaj naj še rečem. Odidi do najbližje knjigarne ali knjižnice in jo preberi.

Recenzijo nam je omogočila založba Ocean.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSlovenija potrebuje kri, zaloge pojenjajo
Naslednji članekNasveti pred izpitnim obdobjem

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.