Nasveti pred izpitnim obdobjem

Eni se že ukvarjajo z izpiti in kolokviji, preostali pa se močno bližajo temu obdobju. Uspeh je odvisen le od nas, a v urniku polnem učenja in nervoznosti je težko ohranjati trezno glavo. Prav z njo pa je lahko izpitno obdobje veliko lažje in mirno, če le poslušamo nekaj nasvetov. Zato smo že dokaj klasično pripravili nasvete in trike za ohranjanje trezne glave pred izpitnim obdobjem.

Organiziraj svoj načrt učenja

Napiši si svoj načrt učenja, ki se ga boš držal. Načrt naj bo fleksibilen, a hkrati dovolj strog, da boš prišel skozi snov in dosegel potrebne rezultate. Začrtaj si manjše cilje in jih odkljukaj, ko jih izpolniš. To te bo napolnilo s pozitivno energijo in navdušenjem pred naslednjim ciljem. Imaš to!

Organiziraj si učenje
Organiziraj si učenje

Telovadba uma in telesa

Med dolgotrajnim učenjem, ki od tebe zahteva veliko sedenja in naprezanja možganov, je pomembno tudi telovaditi. Sliši se čudno, ampak je res. Ob dolgotrajnem sedenju se moraš razgibati. Pojdi na sprehod, opravi svoj trening (fitnes, tek, jogo, ..) ali pa se igraj s psom.

Vzemi si odmor

Ne smeš pozabiti na redne odmore med učenjem. Konstantno učenje bo utrudilo tvoje možgane in koncentracija ne bo več na tako visokem nivoju. Vsake pol ure si vzemi pet minut pavze. Naredi krog po hiši, pojdi na stranišče, natoči si vodo, pojej jabolko in tako dalje. Upam, da ti idej ne bo zmanjkalo.

Pavza med učenjem je enako pomembna
Pavza med učenjem je enako pomembna

Učenje na več krajih

Verjamem, da se najlažje učiš za svojo pisalno mizo. Kaj pa, če bi ti menjava prostora učenja pomagala pri pomnjenju stvari? Svoje učenje naredi potovalno in ga razgibaj. Nekaj časa se uči doma, nato v knjižnici in na dvorišču. Tvoji možgani si bodo zapomnili, da so se neko tematiko učili v knjižnici in to lažje povezali s snovjo.

Učenje na več destinacijah
Učenje na več destinacijah pomaga pri memorizaciji snovi

Učenje v skupini, a najprej sam

Najprej se na učenje pripravi sam. Preglej snov, ustvari si zapiske in vprašanja. Šele nato se je pametno dobiti s sošolci in prijatelji, saj si lahko tako dopolnjujete zapiske in znanje. Učenje s prijatelji pa ni pametno le zaradi tega, ampak ker si istočasno tudi v družbi. Lahko se pogovarjate in si zaupate probleme ter delite uspehe.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČudo: Knjiga, ki jo mora prebrati vsak
Naslednji članek101 začimba za 101 okus

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.