Slovenija prvič s to nalogo v OZN

map of Republic of Slovenia through magnifying glass
Foto: naruedom iz iStock

Slovenija je pogosto članica svetov znotraj Organizacije združenih narodov, zdaj pa je prvič v svoji zgodovini postala članica določenega organa. Gre za Ekonomski in socialni svet Organizacije združenih narodov (United Nations Economic and Social Council – ECOSOC). Slovenija je postala članica organa za obdobje 2023 do 2025.

Slovenija bo članica ECOSOC prvič

Slovenija bo tako članica organa, ki usklajuje ekonomsko, socialno in okoljsko dimenzijo trajnostnega razvoja. Kot članica si bo prizadevala za uresničitev oziroma uresničevanje Agende za trajnostni razvoj do leta 2030. Poleg tega bo prispevala tudi pri iskanju ustreznih rešitev za globalne izzive. Trije vsebinski sklopi pa so prednostni:

  • družbena neenakost in človekove pravice
  • izgradnja odpornosti družb (obnova po pandemiji covida-19, prehranska in energetska varnost, podnebne spremembe)
  • voda za trajnostni razvoj

Pravica do zdravega življenjskega okolja, enakost spolov, pravice ženk, otrok in starejših ter krepitev vloge mladih bodo prav tako med prizadevanji Slovenije kot članice ECOSOC.

Lepa priložnost za Slovenijo

Članstvo Slovenije je priložnost za poglobljeno sodelovanje Slovenije z ostalimi članicami. Slovenija bo posebno pozornost namenila državam v razvoju, vključno z najmanj razvitimi in majhnimi otoškimi državami v razvoju, ki jih lahko med drugim doseže s programi razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Prav tako lahko prispeva k njihovemu razvoju, predvsem na področjih, kjer imamo še posebej razvito znanje in dobre prakse, podprte tudi v institucionalnem smislu (na primer: izobraževanje in umetna inteligenca).

Flags from all countries outside of the UN building in Manhattan.
Foto: andykazie iz iStock

ECOSOC na hitro

ECOSOC, ki ga sestavlja 54 držav članic, je eden izmed glavnih organov OZN. V njegovem delu sodeluje več kot 1600 nevladnih organizacij s posvetovalnim statusom. ECOSOC povezuje številne organe OZN, regionalne ekonomske in socialne komisije ter funkcionalne komisije, pa tudi specializirane agencije, programe in sklade, ki so namenjeni implementaciji razvojnih zavez.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZnanstveniki našli pravi razlog, zakaj ne vonjamo pri covidu-19
Naslednji članekMesečna naročnina na knjige v Sloveniji (PREGLED PONUDBE)

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.