Znanstveniki našli pravi razlog, zakaj ne vonjamo pri covidu-19

Ženska s kirurško masko pred nosom drži limono in jo vonja
Foto: Nenad Cavoski iz iStock

Med prve simptome covida-19 smo vedno prištevali značilno izgubo vonja. Medtem ko nekatere simptom prizadene le v akutni fazi virusne okužbe in traja teden do dva, se milijonom ljudi po svetu vonj ni popolnoma povrnil še dolgo po preboleli bolezni. Znanstveniki so v nedavni raziskavi odkrili, zakaj.

Koronavirus povzročil izgubo vonja, a zakaj?

Novoodkrit vnetni mehanizem bi lahko pojasnil tudi druge simptome tako imenovanega dolgega covida: povečano splošno utrujenost, zadihanost in zmanjšanje kognitivnih sposobnosti.

V raziskavi so znanstveniki analizirali vzorce vohalnega epitelija iz 24 biopsij. Gre za tkivo v nosu, kjer najdemo tudi majhne živčne celice. Med njimi je bilo devet vzorcev bolnikov, ki so po covidu dolgoročno izgubili del vonja. Uporaba sofisticiranih analiz posameznih celic je razkrila razširjeno pronicanje T-celic, vključenih v vnetni odziv, v vohalni epitelij. Ta unikaten vnetni proces je torej še vedno potekal, čeprav virusa SARS-CoV-2 ni bilo več moč zaznati. Zmanjšano je bilo tudi število vohalnih čutnih nevronov, najverjetneje zaradi poškodb občutljivega tkiva, ki so nastajale med vnetjem.

Raziskava obudila upanje na obnovo

Odkritje je presenetljivo, saj spominja na avtoimunski proces v nosu. Z razkritjem prizadetih delov in celic, ki pri tem sodelujejo, so znanstveniki napravili tudi ključen korak k začetku razvoja metod in zdravil za zdravljenje simptomov. Spodbudno je tudi spoznanje, da nevroni kljub dolgotrajnemu napadu imunskega sistema ohranijo vsaj nekaj sposobnosti obnove.

Bolnikom bi v prihodnosti s spreminjanjem tega abnormalnega imunskega odziva ali pa s popravljalnimi procesi lahko vsaj delno povrnili sposobnost vonjanja. Podobni vnetni procesi bi bili lahko odgovorni tudi za nekatere druge simptome dolgega covida – to pa bodo lahko potrdile šele nadaljnje raziskave.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekMeni, najbolj spregledan film leta 2022
Naslednji članekSlovenija prvič s to nalogo v OZN

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.