Meni, najbolj spregledan film leta 2022

Meni je najbolj podcenjen film leta 2022
Meni je najbolj podcenjen film leta 2022 Foto: on searchlightpictures

Meni (The Menu) bi lahko obveljal za skriti hit leta 2022, predvsem v Sloveniji. Črna komedija, ki naj bi spadala tudi v žanra grozljivke in trilerja, bi lahko hitro postala velik hit na pretočnih platformah. V slovenska kina je prišel hitro in prav tako hitro izginil. Spletni portal Box Office Mojo navaja, da je film v Sloveniji zaslužil 35 tisoč dolarjev, ducat od tega v prvem vikendu. Zakaj bi lahko torej Meni označili za skrito uspešnico leta 2022 ali vsaj postavili na seznam najbolj spregledanih filmov leta?

Meni, film iz Črne list med najboljše filme leta

Že decembra 2019 se je scenarij pojavil na tako imenovani Črni listi najbolj priljubljenih filmov, ki so še v izdelavi. Z junijem 2021 pa se je film tudi uradno začel snemati z igralsko zasedbo, ki so jo sestavljali Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, John Leguizamo, Hong Chao in Aimee Carrero. Režiserski stolček je zasedel Mark Mylod, ki je pred dvajsetimi leti režiral Ali G Indahouse, večino kariere pa je od tistega dne dalje posvetil serijam, ki jih je režiral in opravljal delo producenta. Najbolj znana dela so Brez sramu (Shameless), Priskledniki (Entourage), Nasledstvo (Succesion) in Igra prestolov (Game of Thrones).

Peščica izbranih in premožnih gostov je povabljenih na eksotični otok, kjer jim bo zvezdniški kuharski mojster Julian Slowik (Ralph Fiennes) priredil ekskluzivno večerjo z nekaj presenečenji. Med gosti so kritičarka hrane in njen urednik, starejši bogati par, filmski zvezdnik in njegova asistentka, trio poslovnih partnerjev ter nenazadnje tudi mladi par Tyler (Hoult) in Margot (Taylor-Joy). Ko glavna natakarica ali maitre d’hotel Elsa opazi, da je Margot zamenjava za Tylerjevo prvo povabljenko, se začnejo stvari zapletati.

Vsekakor gre za kritiko najvišjega družbenega razreda in sveta vrhunske kulinarike, kar Meniju uspeva za odtenek bolje in nekoliko manj »in your face« kot Trikotniku žalosti (prav tako kakovostnem filmu). Vsak izmed hodov te vrhunske kulinarične pustolovščine je pametna, skoraj prepametna za vsakega od gostov in gledalca. Kruh brez kruha je le primer Slowikove ekspertize. In pri tem izrazu je prav bizarno smešno opazovati opisovanje hrane na deset in en način s strani raznolike druščine gostov. Ko Margot meni, da je to norčevanje iz gosta, se kritičarka ukvarja z rahlo ločeno emulzijo jedi. Pretencioznost kulinarike, kot jo vidijo navadni smrtniki.

Pretenciozna kulinarika zaživi in umre v filmu Meni
Pretenciozna kulinarika zaživi in umre v filmu Meni Foto: on searchlightpictures

Meni: Film, ki je nepozabna kulinarična izkušnja

Ameriška izposojenka naj bo uvod v konec tega prispevka. Drek zadane ventilator (Shit hits the fan), ko se film prelevi v triler in nato v semi-grozljivko, ki to ni. Vrhunska kulinarična noč se prelevi v spoznanje, da bo to zadnja noč za goste priljubljene restavracije. Tistih tisoč dvesto in še nekaj dolarjev, ki so jih plačali za večerjo, bo njihov zadnji račun.

Meni je 106 minut trajajoč triler, ki v morju satire in črne komedije plava tako uspešno kot ameriški plavalec Ryan Lochte. Ob tem pa nam ponudi še nekaj napetih aferic, ki popestrijo celotno dogajanje. Od dua Fiennes in Taylor-Joy česa drugega kot odličnost ni pričakovati, čeprav jima z vseh strani čudovito parirajo tudi preostali člani zasedbe.

Meni je tako eden najbolj nepozabnih filmov leta 2022, čeprav s(m)o nanj pozabili skoraj vsi. Tisti, ki so ga videli v kinu, si bodo lahko prisvojili nekaj hvalisanja, preostali pa bomo z zaigrano slabo vestjo skočili na ta vlak navdušenja.

THE MENU | Official Trailer | Searchlight Pictures

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekStrašna napaka zdravniške ordinacije
Naslednji članekZnanstveniki našli pravi razlog, zakaj ne vonjamo pri covidu-19
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.