Slovenija ukinja tobak? Prvi korak bo ukinitev kadilnic

elektronska cigareta
Foto: on Unsplash

Pred dobrim mesecem smo obeležili Svetovni dan brez tobaka, ki je pri nas potekal pod geslom »ZA Slovenijo brez tobaka in nikotina 2040«. V pripravi je prenova zakonodaje, ki bo zaostrila uporabo tobačnih in povezanih izdelkov.

Vladna strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022–2030 vključuje vizijo, da bo naša država leta 2040 družba brez tobaka. To pomeni, da bo tobačne in povezane izdelke uporabljalo največ pet odstotkov prebivalcev (starih 15 let ali več), so zapisali na Ministrstvu za zdravje.

cigaretni ogorki
Foto: Pawel Czerwinski on Unsplash

Manj cigaret, več njim podobnih izdelkov

V zadnjih letih se v Sloveniji znižuje odstotek kadilcev tako med odraslimi kot med mladostniki. Se pa višajo odstotki uporabnikov povezanih novejših izdelkov, to so elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki, nikotinske vrečke in tobak za žvečenje.

Poraba se veča zlasti med mladostniki, za katere je še posebej tvegana. Tudi ti izdelki namreč uporabnike izpostavijo zdravju škodljivim snovem in jih zasvojijo.

dekle kadi pred grafitom
Foto: Designecologist on Unsplash

Tudi novi izdelki so zdravju škodljivi

Novi izdelki tudi vsebujejo nikotin, čeprav včasih oglašujejo obratno. Nikotin povzroča zasvojenost in vpliva na nastanek bolezni, med drugim bolezni srca in ožilja.

Poleg tega vsebujejo strupene in rakotvorne snovi. Elektronske cigarete kadilca izpostavijo podobnim zdravju škodljivim snovem kot prave. Kajenje elektronske cigarete takoj negativno vpliva na dihala in dihanje. Poleg tega so številne arome v njih strupene.

Uporaba novejših izdelkov pri uporabniku poveča možnost za bronhitis, astmo, kronične bolezni dihal (značilna za kadilce) in druga obolenja, ki sicer niso značilna za kadilce.

tobak za žvečenje
Foto: Unsplash

Kaj prinaša nova zakonodaja?

Novela Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov se pripravlja na podlagi direktive Evropske komisije, ki državam članicam nalaga prepoved značilnih arom in aromatičnih snovi v ogrevanih tobačnih izdelkih.

Poleg tega predlog zakona omejuje arome (sadne ali sladke) tudi v elektronskih cigaretah, z namenom da bodo ti izdelki manj privlačni za otroke in mladostnike. Ker elektronske cigarete lepo dišijo, se zdijo tudi manj škodljive od klasičnih, vendar to ne drži.

Po novem zakonu bi bilo prepovedano prodajanje in uvažanje tobačnih in povezanih izdelkov s strani posameznikov. Kršitelje bi čakal odvzem izdelkov in globa.

Zakon prepoveduje tudi kajenje v kadilnicah, s čimer bomo uresničili Okvirno konvencijo Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom. Ker imamo kadilnice, smo uvrščeni med države z nepopolno zaščito prebivalcev pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu.

osebi kadita za mizo bara
Foto: Gabriele Stravinskaite on Unsplash

Prihodnost brez tobaka?

Slovenska vlada je sprejela dolgoročno strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022–2030. Cilj je, da bo do leta 2040 tobačne in povezane izdelke uporabljalo največ pet odstotkov prebivalcev (starih 15 let ali več).

Na ravni Evropske unije pa deluje pobuda Za okolje brez tobaka in prvo evropsko generacijo brez tobaka do leta 2030. Polnoletni državljani jo lahko podprejo s s podpisom na spletni strani Evropske komisije. V enem letu morajo zbrati milijon podpisov.

Obe naslavljata težave uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki niso le zdravstvene, ampak tudi okoljske in gospodarske.

na pol pokajena cigareta
Foto: Mathew MacQuarrie on Unsplash
VIRMinistrstvo za zdravje
Prejšnji članekOcena filma: Totalno odštekan izlet (Joy Ride)
Naslednji članekNov žarek upanja za bolnike s cistično fibrozo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.