Slovenska mesta z največ kokaina v letu 2022

Slovenska mesta in kokain
Slovenska mesta in kokain

Nedavna Mednarodna raziskava o uporabi prepovedanih drog za leto 2022 je preko odpadnih voda analizirala uporabo drog v osmih slovenskih mestih. V katerih najdemo največ »belega«?

Slovenija v raziskavo vključena že šestič

Vključen je bil laboratorij skupine za organsko analizo Odseka za znanosti o okolju na Inštitutu Jožefa Štefana. Skupno je v raziskavi sodelovalo 118 mest. Nobeno izmed slovenskih mest se po uporabi drog ni uvrstilo med top 20.

Katere droge so najbolj razširjene?

»Če podatke o masnih pretokih biomarkerjev nedovoljenih drog preračunamo na uporabo, sta med preučevanimi drogami najbolj razširjena kokain in kanabis oz. THC, slednji pa pričakovano prednjači po številu odmerkov,« navajajo pri IJS.

Unrecognizable high school students dealing drugs in a shool corridor.
Foto: Halfpoint iz iStock

Kje uporaba kokaina narašča?

Pri IJS so zapisali: »Rezultati nakazujejo, da je z redkimi izjemami v opazovanem šestletnem obdobju uporaba drog v vključenih mestih konstantna. Izjeme kažejo, da trend porabe kokaina narašča v Mariboru, Domžale-Kamnik in Novem mestu

Najvišje uvrščeno evropsko mesto po uporabi kokaina je Antwerpen.

Katere droge se pojavljajo v mestih?

V Ljubljani je najvišja uporaba kokaina, ekstazija in metamfetamina, v Velenju je največ amfetamina, v Kopru prevladuje marihuana. Takoj za koprom so največje vsebnosti biomarkerja za THC zaznali v Ljubljani.

Prejšnji članekŠtudije beležijo rekordne dvige morja
Naslednji članekJe rjavi medved ponovno predmet spotike?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.