Študije beležijo rekordne dvige morja

Global warming, climate change concept created with Blender. 3D illustration, 3D Render. 
The image of the earth map is provided by NASA https://visibleearth.nasa.gov. (Collection of Maps https://visibleearth.nasa.gov/collection/1484/blue-marble)
Foto: Torsten Asmus iz iStock

Študija, ki so jo izvedli znanstveniki iz ameriške univerze Tulane opozarja, na vse hitrejše naraščanje gladine morja vzdolž jugovzhodne obale ZDA in zalivskih obal. V zadnjih 12 letih je gladina morja dosegla rekordne stopnje, v nadaljevanju pa lahko preberete kako in zakaj je do tega prišlo.

Zakaj in kako je prišlo do hitrih sprememb naraščanja gladine morja?

V študiji objavljeni v Nature Communications so od leta 2010 zaznali dvig morske gladine za približno pol incha na leto, kar je okrog 1,27 centimetra. Pospešek dviga morja pripisujejo sestavljenim učinkom podnebnih sprememb, ki jih ustvari človek in naravni podnebni spremenljivosti. Te hitre spremembe naraščanja morja v 20. stoletju so vsaj trikrat višje od svetovnega povprečja v istem obdobju.

Znanstveniki so preučevali kombinacijo terenskih in satelitskih meritev od leta 1900 dalje in določili posamezne dejavnike, ki prispevajo k pospeševanju dviga morske gladine. Raziskovali so različne vzroke kot so navpično gibanje Zemlje, izguba ledene mase in zračni tlak, vendar nič od naštetega ni razložilo tako hitrega naraščanja gladine. Ugotovili so, da se problem razteza od obal Mehiškega zaliva do rta Hatteras v Severni Karolini in v severni Atlantski ocean ter Karibsko morje kar je značilno za spremembe v gostoti in kroženju oceana.

Global Studies - Mexico and Central America
Foto: Frankljunior iz iStock

V preteklih 12 letih se je to celotno območje, znano tudi kot Subtropski vrtinec širilo predvsem zaradi spreminjajočih se vzorcev vetra in nenehnega segrevanja. Toplejše vodne mase pa potrebujejo več prostora in tako vodijo do dviga morske gladine.

Kaj je rešitev?

Znanstveniki domnevajo, da je bil nedavni pospešek dviga morja nesrečna kombinacija podnebnih sprememb, ki jih je povzročil človek in vrhunca naravnih vremenskih spremenljivosti preteklih let. Ugotavljajo, da se bodo stopnje v prihodnjih desetletjih vrnile na zmernejše vrednosti. Vendar to še ne pomeni, da to ni težava, ki jo lahko ignoriramo. Visoke stopnje dviga morske gladine so še bolj obremenile ranljive oblale, zlasti v Louisiani in Teksasu, kjer se kopno prav tako hitro pogreza. Kombinacija dviga morske gladine in pogrezanja kopnega pa imata lahko katastrofalne posledice za več tisoč ljudi in živali. Rezultati kažejo na nujnost soočanja s podnebno krizo, še posebej na najbolj kriznih območjih. Potrebujemo interdisciplinarna in skupna prizadevanja za trajnostno soočanje s temi izzivi.

Junior novinar

Prejšnji članekUniverza v Mariboru odločno v bran svoji študentki
Naslednji članekSlovenska mesta z največ kokaina v letu 2022

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.