Univerza v Mariboru odločno v bran svoji študentki

Headquarters of the University of Maribor, Slovenia. Front view.
Foto: Panama7 iz iStock

Univerza v Mariboru se je odzvala na situacijo glede diskriminacije njihove študentke, ki opravlja pedagoško prakso na eni od mariborskih šol. Rektor UM, prof. dr. Zdravko Kačič, je v imenu institucije odgovoril na dogajanje, ki je prevetrilo slovensko družbo.

Rektor Univerze v Mariboru odločno naproti sovražnemu govoru

Študentka Univerze v Mariboru je bila pred nekaj dnevi diskriminirana in napadena zaradi svoje spolne identitete in spolnega izraza. Deležna je bila sovražnega govora in napadov, ki so se stopnjevali tudi po njenem odzivu na celotno situacijo. Kot je v izjavi za javnost pojasnil rektor UM so vse skupaj spremljali pozivi k objavi fotografij in osebnih podatkov študentke, pritiski na institucijo, ki omogoča opravljanje študentske prakse, izpostavljena je bila celo povezava med spolno identiteto študentke in njenimi pedagoškimi kompetencami.

»Dogajanje zahteva nujen premislek o tem, kakšne posledice lahko imajo tovrstne izjave in dejanja na življenja transspolnih oseb,« je zapisal rektor v imenu UM.

»V skladu s poslanstvom Univerze v Mariboru, ki poudarja krepitev humanističnih vrednot, kulture dialoga, kakovosti bivanja in globalne pravičnosti, priznavamo in spoštujemo raznolikost spolnih identitet, to pa ultimativno pomeni enakovredno sobivanje različnih skupin ljudi tako znotraj akademske skupnosti kot širše v družbi. Verjamemo, da s spoštovanjem raznolikosti ne spreminjamo samo pogojev bivanja za osebe, ki doživljajo diskriminacijo, ampak prispevamo k oblikovanju progresivne vizije družbene pravičnosti in družbene spremembe,« je še dodal.

Številni so stopili v bran učiteljici

V obrambo učiteljici so stopili številni. Sama je za Mladino povedala, da se je »za pedagoški poklic odločila tudi zato, ker hočem zaščititi otroke, ki so del manjšin, torej otroke, ki so posebej izpostavljeni in se zaradi svoje drugačnosti srečujejo s takšnimi ali drugačnimi težavami. Hočem biti tam zanje, tudi zato, ker jaz tega, ko sem bila toliko stara, nisem imela.«

Ravnateljica osnovne šole, kjer Lucienne-Beatrice Krstova opravlja študentsko prakso, pa je pojasnila, da je »tematika drugačnosti, strpnosti del vzgojno-izobraževalnih načrtov in usmerjene dejavnosti potekajo celotno šolsko leto«.

Urednik portala Student.si

VIRUniverza v Mariboru
Prejšnji članekPrihaja Sejem na zraku!
Naslednji članekŠtudije beležijo rekordne dvige morja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.